Crna kronika KRIMINALNA PRETVORBA

Kutli tri godine zatvora zbog 'Gradskog podruma'

  • Autor: Hina
  • 18.6.2009 21:19:46
  • 18.6.2009 13:00:00

Miroslav Kutle danas je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu zbog malverzacija u tvrtci 'Gradski podrum' nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora

Premda je nekada najpoznatiji hrvatski tajkun noćas uhićen pri bijegu u BiH Kutle zbog današnje presude ne može biti ostavljen u pritvoru pa je najvjerojatnije da je u policiji zadržan zbog nekog drugog slučaja.

Zakon, naime, pritvor predviđa za presude veće od pet godina ili kada ga zatraži sud, što se u Kutlinom slučaju nije dogodilo.

Zbog nepravilnosti u privatizaciji "Gradskog podruma" danas su osuđeni i Kutlini suoptuženici.

Dragutin Mužić dobio je uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, Ilija Milišić osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora, Mario Piškurić na godinu dana, a Nives Simeunović na dvije godine i osam mjeseci.

Od Kutline tvrtke Globus grupe oduzet će se nezakonito stečena korist od 1,2 milijuna kuna, za koliko je oštećen "Gradski podrum", a svi optuženici morat će podijeliti više od 100 tisuća kuna naknade za sudske vještake te platiti sudske troškove od po pet tisuća kuna.

Obrazlažući presudu sutkinja Rahela Sakač ustvrdila je da je pretvorba "Gradskog podruma" bila nezakonita jer je Kutlina "Globus grupa" do dionica te tvrtke došla temeljem fiktivne dokumentacije o navodnim potraživanjima.

Nepostojeća potraživanja naknadno su pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije, kazala je sutkinja.

Odbacila je i navode obrane da je Kutle u pretvorbu "Gradskih podruma" ušao iz altruističkih razloga te da su sporna potraživanja postojala, ali da je dokumentacija kojim bi to dokazali u međuvremenu uništena.

Sudsko je vijeće, dodala je, prihvatilo i nalaz sudskog vještaka da "Gradski podrum" nije bio u financijskim poteškoćama, već da se takvim tvrdnjama samo smanjivala vrijednost tvrtke, a Kutlu prikazivalo kao njenog spasitelja.

Kutlini branitelji kazali su da su neugodno iznenađeni današnjoj presudom, jer su očekivali oslobođenje te su najavili žalbu.

Žalbu su najavili i predstavnici tužiteljstva koji, za razliku od obrane, trogodišnju zatvorsku kaznu smatraju preblagom.

Kutlini odvjetnici nisu željeli komentirati njegovo noćašnje uhićenje, dodajući kako o tom slučaju ne znaju ništa.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još