PRESUDA ZA PROMETNU

Vrhovni sud daje konačnu riječ o kazni za Čačića

24.04.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučuje danas o žalbi bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, osuđenog na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je početkom 2010. poginulo dvoje ljudi. Na javnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o eventualnom smanjivanju kazne, Čačić neće doći

Odluku da na Vrhovni sud ne dođe i sâm Radimir Čačić, novinarima je potvrdio njegov odvjetnik Čedo Prodanović rekavši kako će tamo doći samo njegovi odvjetnici. Oni su već najavili traženje 'nešto manje kazne' za svog klijenta, budući da na drastičnije smanjenje ili uvjetnu kaznu, čak i da takvu odluku donese Vrhovni sud, mađarska strana ne bi pristala.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prethodno je u cijelosti potvrdilo presudu iz Kapošvara uz napomenu da Čačić, nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne, može zatražiti prijevremeni otpust iz zatvora. Istom odlukom iz siječnja ove godine zabranjeno mu je upravljati motornim vozilom pune tri godine.

Odvjetnik Prodanović predočio je javnosti i dijelove žalbe u kojoj se traži da se njegovu klijentu 'ne izrekne stroža kazna, nego u Mađarskoj'. 'Ostaje samo pitanje načina nastupa na eventualni uvjetni otpust. Ono što smo tražili u žalbi je i donekle ublažavanje sankcije, no da sve to ostane u okvirima koje je postavilo mađarsko pravosuđe', objasnio je Prodanović dodajući kako 'ne želi licitirati' o mogućem trajanju kazne.


Pojasnio je i jednu od predloženih olakotnih okolnosti, a riječ je o sudjelovanju u Domovinskom ratu, jer smatra da se to 'treba honorirati kao i svima dugima'. 'Postavlja se pitanje na koji način se interpretirao taj naš navod, pa se spočitava da smo spomenuli kako je on pukovnik Hrvatske vojske. Spomenuli smo to jedino u kontekstu dokaza da je bio sudionik Domovinskog rata, jer nikada nije izvlačio nikakve privilegije iz toga, niti se 'stavio' na listu branitelja', ukazuje Prodanović.

Mađarska presuda koju je potvrdio i Županijski sud u Zagrebu, a na što se Čačić žalio, donesena je polovicom studenog prošle godine. Nakon presude tadašnji prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva napustio je kabinet premijera Zorana Milanovića. Odmah je od mađarskog pravosuđa zatražio i dobio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

No, današnja odluka Vrhovnog suda, kakva god ona bila, ne znači da će Čačić odmah u zatvor. Konačnu riječ hrvatskog pravosuđa moraju prihvatiti, a potom i potvrditi, i njihove mađarske kolege. Tek tada Čačić može na odsluženje kazne u neki od hrvatskih zatvora.