ZATVOR ILI RAD ZA OPĆE DOBRO

Svilan proglašen krivim, mora vratiti 67.500 eura!

22.04.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Bivši direktor programa Nove TV nepravomoćno je proglašen krivim za primanje mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu te komercijalne televizije te osuđen na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, odlučilo je danas sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić. Kazna zatvora može mu se zamijeniti radom za opće dobro

Osim zatvorske kazne, okrivljeni Siniša Svilan dužan je vratiti imovinsku korist od 67.500 eura, odnosno uplatiti ih državi, jer je upravo za taj iznos USKOK u svojoj optužnici tvrdio da ga je uzeo, a kako bi omogućio kući Core Media prikazivanje emisija na Novoj TV. Svaki dan zatvora zamijenit će mu se za dva sata rada za opće dobro na slobodi, ukoliko pristane na taj način izvršenja kazne.

U obrazloženju presude sutkinja Jasna Smiljanić navela je da je Svilan, kao direktor programa Nove TV, Vladimiru Šelebaju Sellieru i njegovoj produkcijskoj kući Core Media za novčanu nagradu obećao da će Nova TV prihvatiti i otkupiti emisije. Za svaku emitiranu emisiju iz serijala 'Jedan na jedan', 'U sridu', 'Istraga' i 'Istraga – Rekonstrukcija' postavljen je uvjet da mu se preda između 250 i 375 eura, čime je navodno ukupno uzeo 67.500 eura.

'Okrivljeni je primio dar kao protuuslugu za sklapanje posla u pravnoj osobi koja se bavi gospodarskim poslovanjem, čime je počinio kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju', pojasnila je sutkinja Smiljanić.

Navela je i da činjenica da 'nema direktnih dokaza nije neobična pri izvršenju koruptivnih djela koja su konspirativna, a komunikacija se odvija bez svjedoka i nije za očekivati da počinitelji ostavljaju neki trag'.

'Djelo predstavlja visok stupanj društvene opasnosti, a nagrada ili dar ne smiju biti izvor za osobno bogaćenje. Radi se o neevidentiranom, crnom novcu te oni koji daju takav novac i oni koji uzimaju takav novac u oba slučaja štete državnom proračunu', rekla je sutkinja.

Uz isticanje činjenice da je surađivao sa sudom te drugih okolnosti koje mu je uzela kao olakotne, upozorila ga je da 'nije izrazio žaljenje zbog počinjenog djela'. 'Optuženi je svojim ponašanjem narušio ugled medija, a neovisno o iznosu koristi koju je pribavio još je veća društvena opasnost i posljedica ovakvog djela za nesmetano funkcioniranje tržišne konkurencije i poslovnog morala', zaključila je sutkinja Smiljanić.


Obrana okrivljenog najavila je žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda u zakonskom roku. 'Nezadovoljan sam činjeničnim utvrđenjima suda, no sankcija je takva kakva je. Ne može se u pravosuđu govoriti o kategorijama uspjeha i neuspjeha, ali ako su činjenična utvrđenja već takva – sankcijom sam zadovoljan. Žalba je jedino pravo mjesto za komentiranje presude', rekao je nakon izricanja presude Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekavši kako očekuje da bi na Vrhovnom sudu moglo doći i do ukidanja presude.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ivana Špehar Janković izrazila je zadovoljstvo osuđujućom presudom, a o žalbi na kaznenu sankciju najavila je odlučiti poslije primitka pisanog otpravka presude.

Ako se osam mjeseci zatvorske kazne preračuna u dane, riječ je o 240 dana, čime će, ukoliko kazna postane pravomoćna i okrivljeni pristane na zamjenu, Siniša Svilan na radu za opće dobro morati provesti 480 radnih sati. Ako radni dan traje osam sati, Svilan će na radu za opće dobro provesti 60 radnih dana.