Crna kronika INDEKS 3

Ispite mogla prijavljivati i voditeljica referade

Ispitivanjem prvih svjedoka danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u kojem je za 'kupoprodaju' ispita te primanje i davanje mita optuženo devetero profesora, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić

ZAGREB - Prvih šest ispitanih svjedokinja bile su tajnice na raznim katedrama Ekonomskog fakulteta Ankica Đurić, Morana Carević, Nada Franceković, Ivana Dvoržak, Ljubica Sadžak i Maja Ražić.

Sve gu govorile o tehnologiji prijave ispita na Ekonomskom fakultetu te načinu na koji su studenti, nakon što su predmet odslušali kod jednog profesora, ispit mogli polagati kod drugoga.

Postupak promjene profesora, po njihovim riječima, nije bio reguliran pravilnikom, a uz posebnu se molbu odobravao u situacijama kada je studentima više odgovarao ispitni termin ili literatura kod drugog profesora.

No, čulo se i da je ispite, uz studente i tajnice katedri, mogla prijaviti i optužena voditeljica Studentske referade Julijana Ljubić.

Na 120 stranica optužnice u slučaju 'Indeks 3' 11 profesora ili predavača te voditeljicu referade na Ekonomskom fakultetu tereti se da su se, zajedno s posrednicima i studentima, udružili zbog davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.

Profesorica trgovačkoga prava Deša Mlikotin-Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskoga Povjerenstva, tereti se da je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima.

Studenti su za ispite navodno plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još