SPRIJEČEN NAPAD NA G8

Nove Crvene brigade s oružjem iz Hrvatske

12.06.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Sve je započelo jednim telefonskim pozivom 5. veljače 2007. godine iz telefonske govornice iz Val d'Aoste, kada je Gianfranco Zoia naručio 'okvir za sliku koji treba biti gotov za mjesec dana'

RIM - Kako je policija već duže vrijeme prisluškivala vlasnika radnje iz Rima Luigija Fallica, sumnjajući na poveznost s ultraljevicom, razgovor se učinio vrlo sumnjivim. Tada je započelo praćenje, prisluškivanje svih razgovora cijele grupe od 6 osoba, koja je završila s lisicama na rukama, piše Novi list.

U Rimu, Milanu i Genovi u četvrtak ujutro agenti policije i Digosa istovremeno su uhitili članove grupe koja je navodno pripremala teroristički napad u stilu starih Crvenih brigada na Sardiniji, gdje se trebao održati summit G8. Među uhićenima je Bruno Bellomonte, lider pokreta A manca pro s'indipendentzia iz Sardinije, koji je već ranije osuđen za pripremanje terorističkih atentata. S njim je u zatvoru završio i Ernesto Morlacchi, sin povijesnih lidera Crvenih brigada, kao i vlasnik rimske radnje Gianfranco Zoia. U Genovi je uhićen Massimo Riccardo Porcile u čijem je podrumu, sakriven u jednom ruksaku, pronađen arsenal oružja iz Hrvatske koji se sastojao od mitraljeza, ručne bombe i eksplozivnog materijala.

Cijela grupa se pune dvije godine sastajala tajno, svaka 2 do 3 mjeseca, minimalno koristeći mobilne telefone, razgovarajući u šiframa. Kad jedan od njih ne bi došao na zakazani sastanak, ostali bi se također razišli, ne pitajući ga što je razlog njegovog nedolaska. Također, bili su vješti u skrivanju tragova kao da su naslućivali da su praćeni. No, sinkronizirana akcija policije i agenata Digosa razotkrila ih je jučer ujutro kad su upali u njihove stanove u Milanu, Rimu i Genovi.

Među zaplijenjenim materijalom nađen je i propagandni ljevičarski materijal, kao i program novih Crvenih brigada.

'Jasno je da se radi o opasnoj grupi koja je pripremala terorističke napade po Italiji, kao i oživljavanje aktivnosti starih Crvenih brigada. Mi smo ih na vrijeme ovaj put spriječili, zahvaljujući zajedničkoj akciji naših policajaca i agenata Digosa', izjavio je za Novi list šef policije Giuseppe Caruso.