CRNI ČARTER

U Šibeniku oduzeta jahta 'Nikita'

11.06.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Inspektor sigurnosti plovidbe šibenske lučke kapetanije privremeno je oduzeo austrijsku jahtu "Nikita" dužine 21 m, i predao je na čuvanje u marinu Mandalina do okončanja prekršajnog postupka, priopćilo je Ministarstvo mora

Jahtu je u nedjelju, 7. lipnja u 12,35 sati prilikom isplovljenja iz marine "Frapa" u Rogoznici, zaustavio brod pomorske policije te nakon kontrole dokumentacije utvrdio da na popisu osoba nedostaje jedna osoba. Jahtom je upravljao austrijski skiper, dok su se na brodu nalazile još četiri osobe iz Austrije

Daljnjom kontrolom policijski službenici su, zbog sumnje da se radi o iznajmljivanju privatnog plovila, zatražili od gostiju ugovor o najmu, što su oni i predali. Nakon toga je policija jahtu dopratila do Šibenika i o tome obavijestila lučku kapetaniju.

Saslušani su svi članovi posade kako bi se ustanovilo je li riječ o "crnom čarteru", odnosno protuzakonitom iznajmljivanju plovila. Prema hrvatskim propisima, iznajmljivanje plovila može obavljati jedino tvrtka registrirana u Hrvatskoj i to plovilom pod hrvatskom zastavom.

Vlasnik jahte je leasing kuća iz Njemačke, čiji vlasnik ili njegov ovlašteni predstavnik do sada nije saslušan, a koji bi izjavu trebao dati u petak. Time bi se mogla završiti istraga i sukladno Pomorskom zakoniku pokrenuti optužni prijedlog protiv vlasnika. Propisane kazne kreću se od 10.000 do 500.000 kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja plovila kojim je prekršaj učinjen.

Nakon saslušanja skipera, lučka kapetanija mu je izdala prekršajni nalog te je platio kaznu od 5.100 kuna zbog pomorskog prekršaja jer nije upisao jednu osobu u popis osoba. Pomorska policija je Prekršajnom sudu u Šibeniku proslijedila skipera i njegovu pomoćnicu koji su kažnjeni zbog rada na crno.