POLICIJSKO REAGIRANJE

'Napisi o plaćenicima koji su došli ubiti svjedoka štete istrazi'

09.06.2009 u 21:34

Bionic
Reading

Povodom napisa u Jutarnjem listu od dana 10. lipnja 2009. godine o dolasku ubojica iz Srbije s namjerom da ubiju krunskog svjedoka u slučaju teškog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića ističemo, kako su objavljene informacije u potpunosti neutemeljene te štetne za kazneni postupak koji je u tijeku, priopćila je policija

Policija smatra da takvim 'neistinitim i senzacionalističkim napisima dolazi do neargumentiranog širenjem atmosfere nesigurnosti'.

Posebno su izrazili nezadovoljstvo činjenicom što je objavljen članak senzacionalističkog naslova, usprkos činjenici što je na upit novinara Jutarnjeg lista, informacija o dolasku ubojica iz Srbije i navodnim aktivnostima policije u vezi s tim, demantirana službenom izjavom predstavnika policije.

Naime, Jutarnji list je objavi kako je policija u utorak u Zagrebu tijekom jutra intenzivno tragala za Audijem A5 beogradskih oznaka, koji je viđen u užoj zoni novozagrebačkog naselja u kojem stanuje i krunski svjedok ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Policija se ozbiljno prihvatila posla nakon što je pred stanom krunskog svjedoka izbio požar. Srbijanska policija već je presrela razgovor u kojem je Jocić tražio da se 'malog skine što prije', rekavši pritom i ime krunskog svjedoka, piše Jutarnji list.

Jesu li srbijansko, a možda i hrvatsko podzemlje, odlučili likvidirati krunskog svjedoka, trebala bi odgovoriti istraga. Moguće je da je riječ o psihološkom ratu jer je teško vjerovati da bi krunskom svjedoku, dok je pod zaštitom do zuba naoružanih pripadnika elitne postrojbe hrvatskog MUP-a, netko usudio prići.

Da je suradnja hrvatske i srbijanske policije te tužiteljstava i dalje intenzivna na rasvjetljavanju slučaja Pukanić, svjedoči i jučerašnji boravak Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, u Beogradu, gdje se sastao s kolegama iz specijalnog tužiteljstva. Donio im je dokumentaciju neophodnu za istragu protiv Željka Milovanovića, jednog od okrivljenih za Pukanićevo ubojstvo.

Krunski svjedok je 29. svibnja u iskazu istražnom sucu beogradskog Specijalnog suda za organizirani kriminal još iscrpnije progovorio o ulozi Sretena Jocića i njegova kuma Slobodana Đurovića u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića. No njegov bi iskaz mogao otvoriti, kao što već i je, neke nove istrage u Hrvatskoj i Srbiji.

Ispričao je da mu je odvjetnik Zoran Pilipović za 2.000 eura sredio novu putovnicu u PU zagrebačkoj, jer mu je u staroj bila upisana zabrana izlaska iz zemlje zbog sudske presude. Rekao je kod koga je osobno podigao putovnicu koju je predao policiji.

Policija i USKOK to istražuju, kao i okolnosti pod kojima je, navodno, Sreten Jocić posredstvom svog kuma Slobodana Đurovića dao 100.000 eura odvjetniku Zoranu Pilipoviću da proba ishoditi transfer Roberta Matanića iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u pritvor u Hrvatskoj, umjesto da bude izručen Bugarskoj. To se nije dogodilo i Matanić je izručen Bugarskoj. Ako ponovi i na suđenju ono što je rekao u istrazi, krunski svjedok je najopasniji za Sretena Jocića i Slobodana Đurovića.

Prva narudžba za likvidaciju krunskog svjedoka, zahvaljujući kojoj su USKOK i policija pridobili za suradnju sudionika pripreme atentata na Pukanića i Franjića, došla je od Roberta Matanića koji je iscrpno opisao svoju ulogu u pripremama. Nakon što je prepoznao rukopis Roberta Matanića te da bi trebala pasti i njegova glava, odlučio je progovoriti o Pukanićevu ubojstvu.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za Večernji list je odlučno negirao tvrdnje o potjeri za plaćenicima iz Srbije koji su trebali likvidirati svjedoka pokajnika. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec također tvrdi da nije bilo nikakve akcije niti je itko ugrožavao zaštićenog svjedoka.