OSUĐEN NA 6 MJESECI UVJETNO

Pop htio novinara baciti niz provaliju

Bionic
Reading

Bivši iguman manastira Krka Aleksandar Bogojević osuđen je uvjetno na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana zbog prijetnje smrću novinaru Jutarnjeg lista Željku Huljevu. Nepravomoćnu presudu donio je u ponedjeljak Stipe Čipčić, sudac Općinskog suda u Kninu, bez nazočnosti Bogojevića i njegova odvjetnika.

Aleksandar Bogojević kriv je što je 13. ožujka 2012. oko 20.30 na cesti Kistanje-manastir Krka svojim vozilom u oštrom zavoju prepriječio put vozilu novinara Huljeva nakon čega je izišao iz vozila te mu prijetio nezadovoljan njegovim pisanjem.

Tom prigodom obratio mu se prijetećim tonom govoreći: 'Izlazi van zlikovče i biraj hoćeš li gore ili dolje da to više riješimo', a kada ga je Huljev zamolio da se skloni kako bi mogao proći i nastaviti put, ponovno mu se obratio govoreći da će mu on 'sada odrediti put kojim će ići'. Zatim je uzeo svoj mobitel govoreći da će 'sada pozvati sve bogoslove iz manastira da dođu i da ga s autom bace u provaliju'.

Nakon toga se Huljev, preklapanjem retrovizora na svom vozilu, opreznom vožnjom uspio provući između vozila okrivljenika i desnog ruba ceste, što je kod njega izazvalo osjećaj straha i bojazni za vlastitu sigurnost.


Dakle, Bogojević je drugome ozbiljno prijetio zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a djelo je počinjeno prema odgovornoj osobi u vezi s njegovim radom, pa je time počinio kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina prijetnjom označeno po članku 129., stoji u obrazloženju presude. Novinar Huljev ogorčen je presudom.

'Kako je sud samo preslikao zahtjev tužiteljstva, ne mogu biti kritičan na rad suda koliko na loš i neprofesionalan postupak Državnog odvjetništva koje je zakazalo. Tužiteljstvo je zaboravilo povod svemu, a to je da je Aleksandar Bogojević sljedbenik četničkog vojvode Momčila Đujića.

DORH je jednostavno, unatoč mojim fotografijama koje to dokazuju, zanemario Bogojevićevo četničko orgijanje u manastiru i čini mi se da sada slijedi rehabilitacija četničkog pokreta u Hrvatskoj. Ovo će sada biti univerzalni obrazac pa se više nitko neće ustručavati nositi četničku šajkaču', kazao je Huljev za Slobodnu Dalmaciju. Podsjetimo, tadašnji iguman manastira Krka Aleksandar Bogojević 13. ožujka prošle godine napao je Huljeva prijeteći mu smrću.

Huljev je, naime, pokušao doći do njegova komentara o fotografiji na kojoj Bogojević nosi šajkaču s kokardom Dinarske četničke divizije na čijem je čelu bio Momčilo Đujić. Huljev je s Bogojevićem imao problema još otkada je objavio vijest da je s još desetak osoba u ugostiteljskom objektu u Đevrskama pokidao hrvatski grb koji je bio na zidu. Episkop dalmatinski Fotije razriješio je u srpnju 2012. godine Aleksandra Bogojevića s dužnosti igumana manastira Krka, bez dodatnog obrazloženja.