PRST U ANUSU

Predsuda Mraoviću kroz mjesec dana

08.06.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Slučaj silovanja prstom u anus američke košarkašice Illishe Jarret, zbog čega je gospićki poduzetnik Josip Mraović na riječkome Županijskom sudu osuđen na tri godine zatvora, danas se ponovno našao pred sucima Vrhovnoga suda koji će odluku donijeti u sljedećih mjesec dana

Mraovićev odvjetnik Zvonimir Hodak izjavio je da je i današnja sjednica Vrhovnoga suda, najavljena nakon Mraovićeve žalbe, održana bez prisutnosti javnosti jer je cijeli slučaj proglašen tajnim.

Na riječku presudu Mraović se žalio jer smatra da je tijekom postupka bitno povrijeđen Zakon o kaznenom postupku te da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Mraović je osuđen iako DNK analiza i biološki tragovi nisu potvrdili fizički kontakt između njega i košarkašice", rekao je Hodak, dodajući da je te nalaze, ukidajući prvu oslobađajuću presudu iz 2005., zatražio upravo Vrhovni sud.

Ta je presuda izazvala osude i zgražanje stručne javnosti, ponajviše zbog obrazloženja u kojem je gospićki županijski sudac Branko Milanović ustvrdio da guranje prsta u anus nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Hodak smatra da bi na zagrebačkome Županijskom sudu Mraović "u najgoru ruku bio uvjetno osuđen, ali mu je u ovom slučaju teža kazna dosuđena zbog njegova osebujna ponašanja tijekom postupka".

Ponovljeno suđenje Mraoviću na riječkome Županijskom sudu obilježeno je njegovim čestim ispadima u kojima je psovao i vrijeđao novinare, snimatelje i fotoreportere, a jedanput je pred njih bacio i vrećice sa životinjskim kostima rekavši: "Evo vam, psi, kojoti, bando jedna, glođite, imat ćete o čemu pisati!"

Nakon izricanja nepravomoćne presude u veljači 2008. ustvrdio je kako je osuđen pod pritiskom medija i političara. Pritom je pogrdnim nazivima vrijeđao američku košarkašicu koja ga je tužila zbog uvrede. Taj je slučaj na Općinskome sudu u Rijeci krajem siječnja ove godine završen mirenjem, nakon što se Mraović javno ispričao za izrečene uvrede i izrazio žaljenje.

Mraović jutrošnjoj raspravi nije prisustvovao jer mu je tijekom jutra naglo pozlilo, te je zbog problema sa srcem, po preporuci odvjetnika Hodaka otišao na pregled u bolnicu.