AKCIJA PROTIV KRIM-MILJEA

Šest uhićenih u 'Šoku', potraga za Krojfom

11.12.2008 u 01:47

Bionic
Reading

Policija je započela akciju preventivno-represivnog karaktera usmjerenu prema pripadnicima krim-miljea. Pretreseno je nekoliko kuća, a šest osoba privedeno je na kriminalističku obradu: braća Rodić, Josip Antić Zefo, Josip Glasnović Švabo i Ivan Marić

ZAGREB - "U današnjoj akciji uhitili smo šest osoba koje se nalaze na kriminalističkoj obradi u sjedištu zagrebačke Kriminalističke policije u Heinzelovoj. No za sada ne možemo iznositi pojedinosti te obrade", izjavio je večeras za Hinu načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, dodajući da će nakon kriminalističke obrade policija, najvjerojatnije sutra popodne, održati izvanrednu konferenciju za novinare.

Borovec nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti tvrdnje medija da su uhićena braća Sebastijan, Zoran i Roko Rodić, Josip Antić Zefo, Zefin šogor Josip Glasnović Švabo i Zefin tjelohranitelj Ivan Marić. Riječ je o pripadnicima tzv. knežijske skupine.

U sklopu akcije pretražena je kuća Miljenka Žaje Krojfa na Remetskoj cesti 7c. Krojf je svojevremeno bio jedan od optuženika u tzv. zločinačkoj organizaciji, a policija je danas za njim izdala tjeralicu, piše Jutarnji list. On se navodno već nekoliko dana nalazi na rehabilitaciji u toplicama u BiH. Žaja Krojf, koji je 1998. u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil teško stradao, bio je drugooptuženi u tzv. zločinačkoj organizaciji, a teretilo ga se za ubojstvo Nike Mioča 1991.

'Ja se nalazim u Bosni i Hercegovini, evo broj telefona, moja adresa, što god žele, neka kažu da dođem i ja ću odmah uzeti hitna kola i doći gdje oni trebaju. Ne znam zašto mi maltretiraju suprugu i zašto novinari pišu neistine kad nisam pobjegao, ne skrivam se, svaki dan me policija zaustavi i kontrolira kao svakog drugog građanina', rekao je u telefonskom razgovoru za Novu TV Žaja Krojf.

Jutarnji neslužbeno doznaje da je formalni razlog za privođenje braće Rodić članak 91. Kaznenog zakona (teško ubojstvo). Rodići su navodno pripremali osvetu zbog ubojstva svog 42-godišnjeg brata Vinka koji je 18. veljače ove godine izrešetan u lokalu Bugzy u zagrebačkoj Dubravi, u vlasništvu njegova brata Sebastijana. Uhićenja bi mogla biti povezana i s ubojstvo Davora Zečevića

Sebastijan, Zoran i Roko Rodić nakon privođenja u sjedište policije u Heinzlovu nisu željeli odvjetnika. Od početka tvrde da nisu pripremali nikakvo kazneno djelo, te ništa ne stoji od onoga što im policija stavlja na teret.

Braća Rodić postala su poznata nakon što je 15. kolovoza 1998. godine u lokalu NK Dubrava, kojeg su držali u najmu, Lazar Rodić hicima iz pištolja usmrtio hrvatskog kralja kocke Zlatka Bagarića, koji je zbog tog ubojstva na izdržavanju kazne. Prema policijskim izvorima, osim ugostiteljstvom braća Rodić već godinama se bave i kamatarenjem, uglavnom na području Dubrave. Osim toga, policija ih sumnjiči za iznude te nezakonito bavljenje organizacijom borbi krvoličnih pasa, koje navodno uzgajaju. Više puta su prijavljivani zbog nasilnih ispada.

Protiv braće Rodić i Josipa Antića Zefe vodio se postupak vezan za 'kamatarenje', ali su u tom postupku oslobođeni. Josip Antić Zefo, koji također u policijskim krugovima slovi kao jedan od jačih zagrebačkih kamatara, bio je na meti nepoznatog atentatora 2. ožujka prošle godine na Maksimirskoj cesti. Zefo je poznat je i kao bivši vlasnik narodnjačkog noćnog kluba Od sumraka do zore, u kojem je organizirao svečanost pomirenja zavađenih klanova Hrvoja Petrača i Vinka Žuljevića Klice. Na otvorenju kluba zatekli su se pripadnici obje skupine i proveli noć u dobrom raspoloženju. To je bio završetak obračuna između pripadnika knežijske skupine i hercegbosanskog podzemlja u Zagrebu.

Policija je pretresla stanove osumnjičenih i u nekima pronašla neprijavljeno oružje, mobitele i popis dužnika. Provjere i dalje traju, a njima je za sada obuhvaćeno desetak pripadnika zagrebačkog podzemlja. Riječ je o predstavnicima dva suprotstavljena klana, čiji sukobi godinama potresaju zagrebačku kriminalnu scenu.

Ovih dana ravnateljstvo policije izaći će s cjelovitijom informacijom o rezultatima akcije Šok. Ravnatelj policije Vladimir Faber u kraćoj je izjavi potvrdio da je akcija Šok preventivnog karaktera, poput nedavnih sličnih operacija provedenih u Rijeci, kojima je cilj spriječiti mafijaška ubojstva u hrvatskim gradovima.