POLICIJSKA STATISTIKA

Od 2003. uhićeno 7775 'navijača'

08.06.2009 u 13:24

Bionic
Reading

Zbog navijačkih izgreda, policija je od 2003., otkad se primjenjuje Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, uhitila 7775 osoba, od kojih je 5140 prekršajno prijavila, rekao je danas ravnatelj policije Vladimir Faber na otvorenju skupa pod nazivom 'Šport i nasilje u Europi'

Osim toga, rekao je Faber, 29 građana i četvorica policajaca teže su ozlijeđena, a lakše 321 građanin i 65 policajaca. Navijačko divljanje rezultiralo je i s 46 razbijenih autobusa, 36 tramvaja, 10 vlakova, 159 osobnih automobila i 35 policijskih automobila.

Novi Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima donosi nove mjere kojima se huliganima zabranjuje dolazak na stadione, napomenuo je Faber. Dodao je da se to odnosi samo na pet posto populacije jer 95 posto nikad nije evidentirano ni za kakav prekršaj na športskim natjecanjima.

"Treba naglasiti da manjina terorizira većinu", zaključio je Faber, dodajući da se nasilju na športskim priredbama treba pristupati preventivno i proaktivno te da treba zahvatiti sve segmente, poput političkih i kulturoloških, kako bi se pronašao lijek za takvo bolesno stanje.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović rekao je da "veći naglasak treba staviti na prevenciju nasilja" te da ta agencija i mjerodavno ministarstvo s tim u vezi rade na mnogim programima. Posljedice nasilja nisu samo ozljede i materijalna šteta, nego i šteta koja se nanosi društvu, upozorio je.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Zrinka Kovačević rekla je da istodobno treba isticati što šport jest i što ne smije biti te kako, uz škole i ostale ustanove, treba osvijestiti i ulogu obitelji u sprječavanju nasilja.