SUĐENJE ZA FIMI MEDIJU

I Kalmetu uhvatila amnezija o HDZ-ovim financijama

19.02.2013 u 10:55

Bionic
Reading

Svjedočenjem potpredsjednika HDZ-a i bivšeg ministra u Sanaderovoj i Kosoričinoj vladi, Božidara Kalmete, nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj nekadašnjoj stranci u slučaju Fimi media. Zanimljivo je da ni obrana ni USKOK svjedoka Kalmetu nisu pitali o marketinškoj agenciji Fimi mediji preko koje je po tvrdnjama tužiteljstva iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna, kojima je među ostalim punjen stranački crni fond

Ime Božidara Kalmete spominjali su neki od čelnih ljudi javnih poduzeća koje su poslovali s Fimi medijom, a koji su ranije svjedočili, te su tvrdili kako su ugovore s tom agencijom zaključili na Kalmetin nagovor. Među ostalima, to su učinili bivši član uprave Hrvatskih autocesta Milivoj Mikulić te bivši direktor Hrvatske pošte Andrej Sardelić. I bivši direktor Gredelja Anton Fabek spominjao je Kalmetu, ali u kontekstu sudjelovanja na sastanku na kojem je tražena financijska pomoć HDZ-u.

Božidar Kalmeta, koji je u vrhu stranke posljednjih 11 godina, posvjedočio je kako HDZ prije 2010. godine nije raspravljao o financijsko-materijalnom poslovanju. 'Uglavnom nas je prije toga glavni tajnik u nekoliko rečenica obavještavao o nalazima državne revizije, skoro pa usput', rekao je Kalmeta.

Koliko ga sjećanje služi, kako je napomenuo, 'nitko nije nominirao točke dnevnog reda za stranačko predsjedništvo, iako su mogli'. 'Ne znam ni koja je bila uloga predsjednika stranke u operativnim poslovima u provedbi financijskih pitanja na dnevnoj bazi. Mislim da ne mora baš svaki dan imati uvid u materijalno-financijsko poslovanje', tvrdi Kalmeta, uz napomenu kako je 'predsjednik bio najveći autoritet u stranci'.


Svjedočio je i Zvonko Biljecki, vlasnik tvrtke Geofoto, koja je s Fimi medijom poslovala 2009. godine kad su, na humanitarnom koncertu Ane Rucner na Bundeku, prikupljana sredstva za borbu protiv anoreksije. Geofoto je za sponzorstvo koncerta dao 200.000 kuna plus PDV, a Fimi media se obvezala promovirati sponzore na svim billboardima, u dnevnom tisku, na radiju i televiziji.

'Fimi media je sve svoje obveze obavila profesionalno i korektno. Geofoto, inače, godišnje izdvaja milijun do dva milijuna kuna za sponzorstva, humanitarne akcije i potporu sportašima', rekao je Biljecki, rekavši da ga je na suradnju s Fimi medijom uputio Mladen Barišić kojeg je prije toga poznavao već nekoliko godina.

Ivu Sanadera, HDZ i nekoliko bivših stranačkih dužnosnika te vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak u aferi koja nosi naziv te agencije tereti se za izvlačenje novca preko državnih institucija i tvrtki, čime je navodno pribavljeno 70 milijuna kuna i 'pospremljeno' u stranački crni fond. Suđenje se nastavlja idućeg tjedna kad će svjedočiti bivši HDZ-ovi ministri Gordan Jandroković i Branko Vukelić