PREPRODAJA ZATVORSKE HRANE

Otkriveno zašto su zatvorenici u Remetincu bili gladni

05.02.2013 u 11:57

Bionic
Reading

Iznos koji je na različite načine izvučen iz proračuna Zagreba preko Zatvora Remetinec popeo se na osam milijuna kuna! Do tih podataka, kako neslužbeno doznaje Novi list, došli su istražitelji u nastavku istrage malverzacija što su se godinama događale iza remetinečkih zidova.

Kako bi objasnili što se događalo sa zatvorskim poslovanjem ispitani su Ivan Damjanović i Jure Žulj, bivši i sadašnji upravitelj zagrebačkog zatvora. Detalje njihovih iskaza nisu poznati budući da su u ovom trenutku podaci iz istrage tajni, navodi Novi list. Osim njih dvojice, i brojni drugi rukovoditelji dali su iskaze istražiteljima koji pokušavaju prikupiti čim više dokaza o nevjerojatnom nezakonitom odlijevanju novca iz Remetinca.
U međuvremenu je Tomislav Kralj, također jedan od bivših upravitelja remetinečkog zatvora, počinio samoubojstvo.

Riječ je o nešto više od sto tisuća kuna manjka što je utvrdio interni nadzor koji je zatražio novi upravitelj Jure Žulj zbog anonimne prijave o malverzacijama. Taj novac, kako se sa sada sumnja, izvukla je šefica odjela financija Zatvora u Zagrebu i iskoristila ga za uređenje stana.

Šteta je učinjena i krivim obračunom plaća zaposlenicima koji su nekoliko mjeseci dobivali više nego što su trebali. Nakon tog otkrića pojavio se i problem kako će pravosudni policajci i ostali zaposlenici zatvora vratiti preplaćeni iznos.

Međutim, pozamašni manjkovi nastajali su i zbog malverzacija s nabavkom hrane za zatvorenike. Kako Novom listu svjedoče neki od zaposlenika, kamioni što su nakon dostave hrane napuštali krug zatvora nikad nisu smjeli biti pregledavani. Zbog toga opravdano sumnjaju kako je dio naručene i plaćene hrane 'nekamo' odvožen, te se na njezinoj preprodaji ilegalno zarađivalo.

Istovremeno se dio zatvorenika žalio se na izuzetno male porcije. Zbog toga su bili prisiljeni kupovati u zatvorskim kantinama po vrtoglavim cijenama.

I dio zatvorskih režija navodno nije uredno plaćan što je stvorilo dodatnu štetu, a tko je za sve to odgovoran, DORH još uvijek istražuje.