ZA FIMI MEDIJU I CRNI FOND ČUO IZ MEDIJA

Zubović: S Mihanovićem sam prekinuo svaki kontakt

05.02.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Mario Zubović posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da prije napisa u medijima nije čuo za navodni HDZ-ov crni fond, trošenje novca mimo stranačkog računa i marketinšku agenciju preko koje je iz državnih institucija i tvrtki navodno izvučeno 70-ak milijuna kuna.

Kao visoki stranački dužnosnik i blizak prijatelj optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Zubović je sudjelovao na sjednicama predsjedništva tada vladajuće stranke i prije nego što je postao formalan član u travnju 2009.

Suprotno iskazima nekih ranije ispitanih visokih dužnosnika HDZ-a Zubović je posvjedočio da Sanader nikada nije uzurpirao prava predsjedništva i sam donosio odluke o niti jednom važnom pitanju pa tako ni financijama.

'Članovi predsjedništva imali su pravo predlagati točke dnevnog reda i predlagali su ih, a odluku hoće li se prijedlog prihvatiti donosilo je predsjedništvo glasovanjem', kazao je Zubović.

Za provođenje odluka predsjedništva, na kojima se ponekad vodila burna rasprava, bio je zadužen glavni tajnik i rizničar Mladen Barišić koji je, nakon podizanja optužnice u ovom slučaju, priznao sve što mu se stavlja na teret.

Barišić je, dodao je Zubović, vodio računa o izlazu i ulazu novca preko jedinstvenog stranačkog računa kojim su se financirale i stranačke podružnice, a u cijelom je vrhu stranke uživao veliko povjerenje.

Iako je isprva kazao da iz središnjice poznaje i optuženu vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak, Zubović se nakon intervencije Sanaderove obrane ispravio rekavši da ju je zamijenio s također optuženom HDZ-ovom blagajnicom Brankom Pavošević

Za marketinšku agenciju Nevenke Jurak doznao je iz medija, a sjetio se da je marketinške poslove za HDZ radila tvrtka Masol.

Govoreći o bliskom prijateljstvu sa Sanaderom svjedok je kazao da ono traje već 20-tak godina. U najužem su krugu bili i Luka Bebić, Božo Biškupić, Jerko Rošin i Vladimir Šeks, a često su se sa suprugama okupljali u Sanaderovom domu u Kozarčevoj ulici.

Još od 90-tih kada je došao u Zagreb Sanader je imao bogatu zbirku umjetnina, lijepo uređene stanove u Zagrebu i Splitu te mercedes e-klase, kazao je Zubović. Potvrdio je i da je Sanader s bliskim prijateljima ljeta provodio na starom jedrenjaku, no tvrdi da nikada nije čuo da je za opskrbu broda bio zadužen Barišić.

'Za hranu i piće bili su zaduženi svi, svak je nešto donio. Siguran sam da Barišić nije mogao ni fizički doći do tog broda', kazao je Zubović koji tvrdi da nikada nije čuo da bi Barišić za bivšeg premijera obavljao bilo kakva plaćanja ili kupovao slike koje je Sanader prethodno izabrao u galerijama.

Kazao je i da Barišić nije dolazio kod Sanadera na večere te da nije bio na sjednicama užeg predsjedništva HDZ-a.

Među optuženicima ili svjedocima čije je ranije iskaze pokušao pobiti Zubović je na pitanje Sanaderove obrane spomenuo i bivšeg člana uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića koji je prvi u javnosti progovorio o HDZ-ovom izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki.

Kazao je da mu se Mihanović nikada nije žalio na Barišića ili govorio o njegovim financijskim zahtjevima. Tvrdi da je Mihanović bio neiskren pa je s njim prekinuo bilo kakav kontakt.

'Dobio sam informaciju da se u dogovorima oko raznih poslova poziva na moje ime i ime predsjednika stranke. Kada sam to čuo s njim više nisam progovorio, rukovao se ili razgovarao telefonom. Takvih slučajeva je bilo uvijek i za vrijeme Tuđmana gdje su se ljudi pozivali na predsjednika. Tako su se pozivali i na Sanadera jer je to bilo teško provjeriti', kazao je Zubović.

Na pitanja HDZ-ovog odvjetnika kazao je da ne zna kako su se isplaćivale plaće zaposlenicima u stranci te tko je bio zadužen za primanje donacija. Prisjetio se tek da je Sanaderov luksuzni i blindirani BMW trebalo nabaviti jer je stari bio nesiguran i često se kvario.

Na klupi za svjedoke u podne bi se trebao pojaviti još jedan Sanaderov prijatelj i bivši sabornik HDZ-a Jerko Rošin