PODUZETNICI U STRAHU

Ukradeni bageri voze se u Srbiju

04.06.2009 u 10:26

Bionic
Reading

Osječki poduzetnik Azemir Krupić oblijepio je Koprivnicu i okolicu s više stotina plakata u nadi da će se na tom području naći bager gusjeničar vrijedan stotinjak tisuća eura

ZAGREB/KOPRIVNICA - Samo tjedan dana prije toga, nedaleko od sjedišta policije u Koprivnici, zahvaljujući dojavi prijatelja, nakon višemjesečne potrage pronašao je bager na kotačima, model TB 175, piše Jutarnji list.

Iako je potragu za bagerom raspisala osječka policija, na čijem je teritoriju Krupić u ime tvrtke Genesis podnio kaznenu prijavu protiv Srđana Bižića, koji je u ime svoje požeške tvrtke Dinos unajmio dva bagera, stroj je radio danima na gradilištu praktički policiji pod nosom. Čak je u međuvremenu bio preprodan.

SMS ucjena: Briši poruke, pa ću reći tko je uzeo bager

* Obećajte da se neću spominjat i da ćete brisat poruke i dat ću vam ime čovjeka koji mi je uzeo bagere

* Saznao sam da su vaši rovokopači u blizini Koprivnice. Žao mi je štoje tako ispalo. Mogao bih vam dati i neka imena, ali već mi prijete

* Radi svoje obitelji i sebe morao sam da lažem. Sad mi je možda boljeda sam u zatvoru. Želim vam pomoći. Još su u Hrvatskoj. Ne dajte da ihizvezu u Bosnu ili Srbiju

Tim za sada polovičnim uspjehom Krupić može biti zadovoljan jer većina ukradenih strojeva završi preko granice, najčešće u Srbiji ili BiH.

O kolikoj se brojci točno radi MUP ne zna jer se oni u statistici vode kao radni strojevi, što mogu biti i hidraulični čekići vrijedni nekoliko tisuća kuna, ali i veliki građevinski strojevi vrijedni nekoliko stotina tisuća eura.

U prosincu prošle godine Krupićev je bager na jednom novozagrebačkom gradilištu ugledao Ivica Bebek, vlasnik koprivničke građevinske tvrtke Biim. Na bageru je bio izvješen papir o prodaji i Bebek se, ništa ne sumnjajući, javio na oglas. O tom je iskustvu nevoljko govorio, a u međuvremenu je s njim razgovor obavila i koprivnička policija.

'Javio sam se na oglas, početna cijena je bila oko 80.000 eura. Platio sam ga 512.000 kuna, ili oko 70.000 eura, i to preko računa. Čovjek koji mi se predstavio kao prodavač ujedno je bio vlasnik tvrtke i nisam ništa posumnjao. Platio sam bager', rekao je Bebek, čija tvrtka zapošljava 50-ak radnika. Nije želio otkriti je li prodavatelja prepoznao i u policijskom fotoalbumu.

Navodno je riječ o izvjesnom Draženu zvanom Zmija sa zagrebačke Savice, kojeg je Krupiću spominjao i Srđan Bižić, koji je u međuvremenu nestao. Kad ih je unajmljivao, o čemu je 20. studenog prošle godine sklopio ugovor s Genesisom, predočio je uredne papire o registraciji tvrtke, poslovanju, čak je i uplatio prvu ratu najma.

No, krajem prosinca, počinju Bižićeve isprike i izgovaranja na recesiju, a bageri nisu bili na gradilištima na kojima su trebali biti. 'Trebao ih je vratiti 20. veljače, ali se, umjesto toga, prestao javljati na mobitel. Istog dana podnesena je kaznena prijava zbog prijevare protiv Bižića', ispričao je Krupić.

Edita Roterbauer iz osječke policije potvrdila je da je za Bižićem raspisana potraga. On je u međuvrmenu nestao, a Krupićima se javio SMS porukama i tvrdi da mu je život u opasnosti te da je i on žrtva građevinske mafije.