RUGANJE S PRAVNOM DRŽAVOM

Optuženik za mito i dalje član invalidske komisije

03.06.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Gotovo jedanaest godina na splitskom sudu traje proces protiv osmero članova Invalidske komisije područnog ureda tadašnjeg Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja (RFMIO) zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a dan-danas jedan od optuženika, Šimun Jukić i dalje u toj instituciji obavlja iste poslove

SPLIT - Apsurdnost dugotrajnog postupka vidljiva je u tragičnoj činjenici da su pojedine osobe, koje su morale plaćati kako bi im se 'ustanovio' invaliditet dovoljan za mirovinu, u međuvremenu umrle, a i nekolicina se optuženih ozbiljno razboljela te je čak i jedan od njih preminuo, piše Novi list.

Šimun Jukić je četvrtooptuženi u postupku te ga se tereti da je sudjelovao u kaznenom djelu iz prve točke optužnice. Radi se o makinacijama sa slanjem djelatnika hotela Lav u Podstrani u invalidsku mirovinu krajem 1996. i početkom 1997. godine. Prema optužnici, Branko Božinović (koji je u međuvremenu umro), Neven Strukan, Šimun Jukić, Dinko MirkoRogošić, Damir Rebić Dragan Alajbeg, Antonija Novak – Dunović i Daša Koceić Šarić dogovorno su na nagovor direktora hotela Lav za 68 zaposlenika zaključili da imaju uvjete za invalidsku mirovinu, iako to nije bilo istinito stanje stvari. Za 39 zaposlenika tada su članovi primili po 7.000 kuna, a za 29 po 8.000 kuna. Po pojedinom zaposleniku, jasno, što je na kraju iznosilo ukupno 505.000 kuna za osam članova Invalidske komisije. Ako su se 'sredstva' ravnomjerno dijelila, svaki je član dobio nešto preko 60.000 kuna.

Novac za isplatu Invalidske komisije direktor 'Lava' pribavio je iz otpremnina umirovljenih radnika. Jukića se za ostale točke optužnice ne tereti, a čini se da u Republičkom fondu za mirovinsko i invalidsko osiguranje nisu smatrali da je djelo za koje se Jukića tereti dovoljan grijeh da ga se makne iz sustava.

Dapače, prema podacima kojima Tužiteljstvo danas raspolaže, Jukić je i dalje zaposlenik splitske ispostave, a informacije Novog lista navode i da je i dalje u Invalidskoj komisiji. Na internetskom pregledu javnih nabava čak je vidljivo kako je Jukić prošle godine kao predstavnik ispostave HZMO-a, koji je naslijedio RFMIO, bio zadužen i za javnu nabavu usluge zdravstvenih pregleda za djelatnike te tvrtke. Inače, tijekom istražnog postupka za makinacije s mirovinama u hotelu Lav Jukić je odležao i mjesec dana u pritvoru.

Šimun Jukić u splitskim i sinjskim (odakle je rodom) krugovima poznat je kao osoba koja je sjedila u nekoliko nadzornih i upravnih odbora na tom području. Bio je spominjan i u spornim otkazima na Radio Sinju, gdje je također bio jedan od čelnih ljudi, a tijekom devedesetih je bio i politički aktivan kao član Središnjeg odbora HDZ-a.

Tužiteljstvo u Splitu optužnicu protiv ove skupine podiglo je još 2.studenog 1998. godine i od tada traju pokušaji da se proces bar pokrenes mrtve točke. Do današnjeg dana raspravno vijeće nije provelomedicinsko vještačenje čitavog procesa. To je naloženo tek na ročištu usiječnju ove godine, a već se spekulira kako bi trošak države u tomvještačenju mogao biti i preko milijun kuna. Financiranje samogvještačenja, odnosno nemogućnost istoga, najčešće je sudu i služilo kaoopravdanje za sada već epsku dugotrajnost postupka.