JOŠ NEMA PRESUDE

Odluka o Čačiću prvo odvjetnicima pa javnosti

21.01.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučit će, na sjednici koja je počela popodne i zatvorena je za javnost, o presudi Radimiru Čačiću kojom je, pred mađarskim sudom, osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama

Suci na Zrinjevcu imaju zadatak mađarsku presudu, kako to pravni stručnjaci kažu, 'uvesti' u hrvatski pravni sustav te donijeti novu presudu koja će biti utemeljena na činjenicama koje su utvrđene tijekom suđenja u Kaposvaru. Po tome, neće se raspravljati o Čačićevoj krivnji, nego o kazni koja ne može biti veća, niti zamijenjena za novčanu kaznu.

Prema presudi mađarskih sudaca, Čačić polovicu kazne mora odslužiti u zatvoru, a ostatak je moguće pretvoriti u uvjetnu kaznu.

Glasnogovornica Županijskog suda u Zagrebu Ivana Čalić novinarima je objasnila da, ako vijeće i donese odluku tijekom popodneva, ona neće biti službeno objavljena sve dok se ne pošalje strankama. Stranke, pak, nisu ni pozvane na sjednicu vijeća.

Odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu bit će potom objavljena i na web-stranicama suda. Doduše, odluka nije konačna, jer postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu. Nakon toga, konačnu odluku potvrđuje mađarski ministar pravosuđa. Ako im se ne svidi kazna, mađarske pravosudne vlasti mogu Radimiru Čačiću povući odobrenje za izdržavanje kazne u Hrvatskoj.