MLIKOTIN-TOMIĆ ODBACILA OPTUŽBE

Kupoprodaju ispita priznalo četvero optuženih

03.06.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Četvero optuženih za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu danas je, na početku trećeg suđenja nakon akcije 'Indeks', priznalo krivnju po USKOK-ovoj optužnici koja ih tereti za kupoprodaju ispita, odnosno primanje i davanje mita

ZAGREB - Uz prvooptuženog glavnog posrednika Milana Ćevida krivnju po svim točkama optužnice priznao je i vanjski suradnik na Fakultetu Marko Slipčević te studentice Antonija Katavić i Ivana Ćorluka

Nakon priznanja nitko od njih nije želio iznositi svoju obranu ili odgovarati na pitanja.

USKOK-ove optužbe odbacilo je ostalih 17 optuženika, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić

Po riječima njene odvjetnice Jadranke Sloković, priznanje prvooptuženog Ćevida ili ostalih optuženika ne odnosi se na Mlikotin-Tomić jer 'ona s tim osobama nije bila u direktnom kontaktu'.

'Priznanja još nismo čuli u smislu iznošenja obrane, što pokazuje da će slučaj biti neizvjestan do samog kraja', dodala je.

Odvjetnik prvooptuženog Ćevida Petar Pavković nije želio komentirati znači li priznanje njegova branjenika nagodbu s USKOK-om jer on tvrdi da nije utjecao na Ćevidovu odluku.

'To je njegova autonomna odluka s kojom sam upoznat prije suđenja. Ne komentiram odluke u kojima nisam sudjelovao', kazao je Pavković.

Od 23 osobe navedene u USKOK-ovoj optužnici u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu, pred sudskim vijećem pod predsjedanjem Zorana Luburića pojavio se 21 optuženik. Nedolazak drugooptuženog Muniba Lujinovića i 16-optužene Amele Đanić njihovi branitelji su opravdali bolešću pa je sudac protiv njih izdvojio postupak koji će se dovršiti zasebno.

Na 120 stranica optužnice 11 profesora ili predavača te voditeljicu referade na Ekonomskom fakultetu tereti se da su se, zajedno s posrednicima i studentima, udružili zbog počinjenja kaznenih djela, davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.

Profesorica trgovačkog prava Deša Mlikotin-Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskog Povjerenstva, tereti se da je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima.

Osim nje, optuženi su profesori Branko Kovačević, Vesna Brčić-Stipčević, Marica Škrtić, Savo Vojnović, Tihomir Vranešević, Ivica Prga, Nina Liszt te izvanredni profesor Jadranko Grgon. Njega, Ćevida i Slipčevića te voditeljicu studentske referade Julijanu Ljubić tereti se da su se 2008. udružili kako bi većem broju studenata za novac omogućili prolaz na ispitima.

Studenti su za ispite navodno plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.