ZLOČINAC S TRI PUTOVNICE

Srbija provjerava kako je Milovanović dobio državljanstvo

02.06.2009 u 17:05

Bionic
Reading

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je u utorak da će biti provjereno na koji je način Željko Milovanović, koji je uhićen pod sumnjom za umiješanost u ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, dobio srbijansko državljanstvo

Milovanović ima srbijansko državljanstvo od 2003. godine i policija će provjeriti na koji način je proveden taj postupak', rekao je Veljović novinarima. Ne navodeći podrobnije informacije o Milovanovićevu skrivanju, Veljović je istaknuo kako je njegovo uhićenje zasluga srbijanske policije i njezine suradnje s policijama BiH i Hrvatske.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je da Milovanović, koji je uhićen u Beogradu u nedjelju navečer, ima tri državljanstva, te da je u njegovu iznajmljenom stanu nađena velika količina oružja.

Podsjetivši da se Milovanovića tereti za više kaznenih djela, Dačić je kazao kako Milovanović neće biti izručen Hrvatskoj jer Srbija s njom nema sporazum koji bi to omogućio. U tijeku je, po Dačićevim riječima, istraga o Milovanovićevim kontaktima i planovima za eventualnu akciju koju je možda planirao, što je zaključeno na temelju velike količine oružja nađenog u njegovom stanu.

Željko Milovanović, zvani Gavra, bivši je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojom je zapovijedao Milorad Ulemek, zvani Legija, u Srbiji osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Zorana Đinđića. Višestruki je bjegunac iz zatvora i tereti ga se za više kaznenih djela u Srbiji. Rodom je iz Belog Manastira i državljanin je Hrvatske, BiH i Srbije.

Hrvatska policija sumnjiči ga da je u dvorište lista 'Nacional' na skuteru unio eksploziv, koji je 23. listopada 2008. usmrtio vlasnika tog lista Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. Po medijskim napisima, Milovanović je potkraj listopada 2008. boravio na području Doboja, ali ga policija Republike Srpske nije uspjela uhititi.