UTAJA I PRIJEVARA

DORH kazneno prijavio Dragičevića

15.01.2013 u 21:20

Bionic
Reading

Udruga 'Zviždač' je priopćila da je dobila obavijest od Državnog odvjetništva da su 31. prosinca 2012. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podigli optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića, zbog kaznenog djela utaje i prijevare

Podsjećaju da je udruga 'Zviždač' koju vodi Vesna Balenović 6. prosinca 2010. godine podnijela kaznenu prijavu protiv Tomislava Dragičevića, zbog prijavljivanja lažnog prebivališta.

Još u listopadu 2004. godine Dragičević je prijavio fiktivno prebivalište u Dubravi Pušćanskoj, gdje mu se nalazi vikendica, a opće je poznato, navode iz udruge dalje, da ima stvarno prebivalište u Zagrebu te da živi u obiteljskoj kući pokojne punice Savke Dabčević Kučar u Rockfellerovoj ulici br. 57.

Sud ne bi trebao imati većih problema u dokazivanju pravog prebivališta okrivljenog Dragičevića.

'U proteklih deset godina Dragičević me u nekoliko predmeta kontinuirano, obijesno sudski progonio i u zapisnik svakog suca osobno izjavio da živi u Zagrebu, u Rockfellerovoj ulici br. 57. i da mu je to mjesto prebivališta. Nije bilo govora ni o kakvoj Dubravi Pušćanskoj, na koju se sada pokušava izvući. Sve je razvidno u sudskoj dokumentaciji koju sam priložila uz kaznenu prijavu', rekla je Vesna Balenović.

'Okrivljeni Tomislav Dragičević ovakvim nelegalnim ponašanjem uspješno je preko šest godina varao porezne vlasti i izbjegavao na sva primanja plaćati zagrebački prirez od 18 posto. Svoju poreznu oazu našao je u obližnjoj općini Pušća, gdje je prirez za osam posto manji od zagrebačkog i iznosi ukupno 10 posto.

S obzirom da je u Ini imao mjesečnu plaću 147.000,00 kuna, na taj način državu je u šest godina prevario za cca 296.000,00 kuna, navode u priopćenju iz udruge 'Zviždač'.

Ovom iznosu, zbrajaju u 'Zviždaču', treba dodati još 200.000,00 kuna za koliko je krivim obračunom prevario proračun RH, kada je odlaskom s pozicije predsjednika Uprave Ine uspješno naplatio u svoju korist dosad najveću zabilježenu otpremninu u Hrvatskoj, u iznosu od 6.784.555,00 kuna.

Napominju i da bi trebalo svemu dodati još krivo obračunate prireze na još neutvrđeni iznos svih primanja koja je okrivljeni Dragičević dosada ostvarivao kroz brojna članstva u nadzornim odborima i drugim tijelima trgovačkih i drugih društava. Dragičeviću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

'Fiskalizacijom blagajni koje posluju gotovinom država pokušava od ove godine uvesti red i kulturu plaćanja poreza. Iz tih i drugih prihoda država plaća službenike, liječnike, vatrogasce, profesore, vojnike. Ako izigravanje plaćanja poreza poput ovog Dragičevićevog država bude blagonaklono praštala, onda u državi uskoro možemo očekivati potpuni kaos. Analogno tome i građani bi onda bez ikakvih sankcija u marketima mogli uzimati robu po slobodnom odabiru, bez plaćanja. Presudom koja će uslijediti okrivljenom Dragičeviću, sud će poslati jasnu poruku građanima kako da se ponašaju', rekla je Vesna Balenović.