ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Zviri potvrđeno 35 godina zatvora

02.06.2009 u 14:29

Bionic
Reading

Vrhovni sud RH potvrdio je u cijelosti presudu od 35 godina zatvora Anti Bašiću (25), zvanom Zvir za krvavi dan u Trolokvama kad je 26. travnja 2008. ubio poznanika Jozu Stojaka (65), oca Franu Bašića (69) te pokušao ubiti susjeda Nikolu Kesića (54)

No, presuda još nije pravomoćna jer okrivljenik ima pravo na žalbu u trećem stupnju zbog izrečenog dugotrajnog zatvora, piše Slobodna Dalmacija

Mrtav pijan, Bašić je u nekih 20-ak minuta trojicu zatukao 40 cm dugom i 4 cm debelom metalnom šipkom. Sedam sati nakon masakra u krvi je imao 2,21 promil alkohola. Popio je pola gajbe piva i krenuo se osvetiti Jozinu sinu Marku Stojaku koji ga je išamarao držeći da mu je ocu ukrao pršute.

Nije našao Marka pa je pozvao Jozu na piće. Odveo ga je na sporedni put i s leđa ga desetak puta izudarao šipkom po glavi i tijelu. Bašićev branitelj je žalbom pokušao oboriti bezobzirnu osvetu kao motiv na kojem počiva teža kvalifikacija Stojakova ubojstva, no Vrhovni sud drži da je krvna osveta dokazana.

Nikola Kesić je nakon Stojaka naletio na Bašića s krvavom šipkom, pa se i na njega obrušio, a Kesić je čudom preživio i podnio pet operacija. Kad se vratio kući, Bašića je otac Frane ukorio zbog probušene gume na automobilu. Dohvatio je šipku i presudio mu sa 5 udaraca po glavi. Namjeravao se obračunati s još dva susjeda, Ivanom i Želimirom Bašićem, no jednog nije zatekao u kući, a drugi mu se sakrio.

Nije imao namjeru bježati, policiju je mirno dočekao na cesti, a mirno je primio i presudu. Za teško ubojstvo Stojaka pojedinačano mu je odmjereno 22 godine zatvora, za ubojstvo oca 12 godina, a za pokušaj ubojstva Kesića 6 godina.

Vještaci koji su mu našli niz poremećaja osobnosti su utvrdili da je bio smanjeno uračunljiv. Sudsko vijeće mu je za otegotne okolnosti uzelo prijašnju osuđivanost i posebnu brutalnost u počinjenju djela.

Sve je priznao, osim da je Stojaka ubio iz osvete, a iskreno kajanje je izostalo.