BEZ SLUŽBENOG OSUMNJIČENIKA

Kod ozlijeđenog Vojislava B. policija pronašla fitilje?

Bionic
Reading

Policija još nije uspjela sklopiti kriminalistički mozaik koji bi doveo do osumnjičenika za dvije noćne eksplozije u zapadnom dijelu Zagreba. Ne isključuju mogućnost da ih je postavio očevidac koji je ozlijeđen u drugoj eksploziji, ali ga za sada, iako su mu pretresli stan, podrum i automobil, tretiraju kao svjedoka. Pita li se premijera Zorana Milanovića i gradonačelnika Milana Bandića, apsolutne sigurnosti nema, ali Zagreb je, unatoč eksplozijama na željezničkoj pruzi i autobusnoj stanici, bio i ostat će siguran grad

Kasno sinoć policijski forenzičari opet su bili u Stenjevcu, gdje je noć ranije na autobusnoj stanici eksplodirala naprava iz kućne radinosti i ozlijedila 53-godišnjeg V. B-a koji se zatekao na licu mjesta i prošao s lakšim ozljedama ruku i lica.

U Gospodskoj ulici pretražili su njegov stan, podrum i automobil, ali ne izlaze u javnost s informacijom jesu li pronašli išta sumnjivo. Policija i dalje nikoga ne sumnjiči za aktiviranje eksplozivnih naprava u Stenjevcu i Podsusedu, potvrdila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

'Prikupljamo informacije, provjeravamo, čekamo nalaze vještačenja jer su to procesi koji ipak zahtijevaju vrijeme. Nažalost, ne možemo ih požuriti i jednostavno moramo čekati njihov završetak. Mozaik s informacijama i materijalnim dokazima polako se slaže. Kao što sam rekla, čekamo još određene nalaze pa ćemo vidjeti u kojem smjeru bi eventualno pojačali svoj rad', izvijestila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić

Policija ne zna ni je li za dvije eksplozije odgovorna ista osoba ili više njih, ali zaključuju da se ne radi o terorizmu. Teoriju o 'bombašu' ima gradonačelnik Milan Bandić

'Odgovorno tvrdim - ovo nije teroristički čin, ovo je potez nekog luđaka, patologa, ne prejudiciram nalaz policije. Sigurnost u Zagrebu se piše velikim slovima', smatra Bandić, no velikim slovima unatoč, svjestan je gradonačelnik da se među građane glavnog grada uvukao strah.

'Ozbiljan i razuman čovjek, u njega uđe bojazan i strah. Samo se budale ne boje. I to nije dizanje panike i sijanje panike Zagrepčanima, nego su to riječi ozbiljnog i odgovornog čovjeka u liku gradonačelnika, svojim sugrađanima', poručio je Bandić Zagrepčanima, a o sigurnosti i kvaliteti života u metropoli imao je potrebu progovoriti premijer Zoran Milanović

'Počelo je burno, žestoko, eksplozivne naprave pucaju po Zagrebu. Moramo znati da apsolutne sigurnosti nema, ali čvrsto sam uvjeren da će Zagreb i Hrvatska ostati ono što su bili sve ove godine, i za vrijeme rata i za vrijeme moje mladosti i za vrijeme mladosti onih koji su stariji od mene, a to je siguran grad, u kojem se živi dobro, otvoreno i kvalitetno', izrazio je uvjerenje premijer Milanović

Vojislav B. koji je ozlijeđen u drugoj eksploziji, na križanju Gospodske ulice i Avenije Bolonje na Stenjevcu, stotinjak metara od stana u kojem godinama živi, za policiju je i dalje očevidac, iako ne isključuju mogućnost da bi upravo on mogao biti osumnjičenik za tu eksploziju i onu dvije noći ranije na pruzi kod željezničke stanice u nedalekom Podsusedu.

O mirnom stanovniku zapadnog dijela glavnog grada ovih smo dana doznali da je rođeni Banjalučanin, da živi sa nevjenčanom suprugom, da se već deset godina bavim ekstremnim sportovima, da se na društvenim mrežama koristi nadimkom nebeski jahač i da je na svom Facebook profilu napisao da obožava avanture svake vrste, uživa u ekstremnim situacijama, sklon je svim vrstama rizika i avanturizma i nadasve cijeni ljude neograničena duha čije su granice vrlo daleko.

Iako službeno nije osumnjičenik, Jutarnji list neslužbeno doznaje da policija i dalje prikuplja dokaze koji bi mogli dovesti do konačne potvrde da je upravo on odgovoran za postavljanje eksplozivne naprave koja je u petak devet minuta iza ponoći uznemirila Zagrepčane.

U MUP-u su gotovo sigurni da je Vojislav B. sam sebi nanio ozljede nestručnim rukovanjem eksplozivom koji je postavio na autobusnu stanicu na Aveniji grada Bologne, a sumnja se i na to da je on sam šest minuta iza ponoći nazvao Centar 112 i obavijestio ih o bombi, koja je potom tri minute poslije i eksplodirala.

S druge strane, sumnjive su i njegove kontradiktorne izjave. Kad su ga pitali što je radio na mjestu događaja, prvo im je rekao da se išao prošetati pa se onda sjetio da je zapravo na autobusnoj stanici čekao prijatelja. Liječnicima je, pak, rekao da ga je zanimalo što je u kutiji pa ju je išao otvoriti. No, policiji to nije bilo dovoljno da ga osumnjiči za eksploziju. Nakon toga su obavili dvadesetak obavijesnih razgovora, pretražili mu stan, vikendicu kod Čakovca i automobile koje koriste on i njegova nevjenčana supruga te u petak kasno navečer gotovo složili cijeli mozaik. Naime, u jednoj od tih pretraga policija je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, pronašla fitilje, ali ne i eksploziv.