EKSPLOZIJA U PODSUSEDU

Ostojić: Nema govora o terorističkom napadu

10.01.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Nije poznata osoba koja je jučer odgovorna za eksploziju na pruzi u Podsusedu, a neslužbeno doznajemo da je riječ o improviziranom eksplozivnom sredstvu. Vještačenje bi trebalo otkriti o kakvom eksplozivnom sastavu je riječ. U isto vrijeme ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže da ovaj incident nema elemente terorističkog napada

Zagrebačka policija o jučerašnjem incidentu u Podsusedu i dalje daje informacije na kapaljku. Dokazi su poslani na vještačenje nakon što su prikupljani jučer od 4 sata jutro pa do kasno poslijepodne.

Na vještačenju je i lokomotiva koja je aktivirala eksplozivno sredstvo i na kojoj su uz razbijena stakla uočena jedva vidljiva oštećenja.

Ostala materijalna šteta također nije značajna. Na pet obiteljskih kuća u blizini pruge oštećena su prozorska stakla te su na tri osobna automobila zabilježena manja oštećenja. Policija za sada ovo kazneno djelo karakterizira kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za to nedjelo Kazneni zakon predviđa sankciju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Očevid na mjestu eksplozijePogledaj cijelu fotogaleriju

Iako su mnogi ovaj incident nazivali terorističkim napadom, policija na to samo odmahuje glavom. Osumnjičenog još uvijek nema, a policija je odbila odgovoriti na pitanje jesu li i koliko pojedinaca pozvali na informativni razgovor.

Ostojić: Formirana je posebna skupina za ovaj slučaj

Ministar je jutros prije sjednice Vlade potvrdio da je formirana posebna skupina policije i državnog odvjetništva koja radi na ovom slučaju. 'Radi se o ozbiljnom incidentu koji se tretira kao dovođenje u opasnost, no s obzirom na uznemirenje građana, tome posvećujemo maksimalnu pažnju.'

Odbacuje mogućnost da je riječ o terorističkom činu te da iza njega stoji bilo kakva grupacija. 'Da ima naznaka da je nekakva organizacija iza toga, već bi policija izvijestila o tome. Tu upravo nedostaje onaj osnovni element - nije bilo prethodne poruke, niti je itko preuzeo odgovornost da bismo to mogli nazvati terorizmom', zaključio je.

Ostojić o eksploziji u Podsusedu
Očevid u Podsusedu