KAZNA ĆE BITI ŠTO SLIČNIJA

Od Mađara zatraženo još dokumentacije za Čačića

09.01.2013 u 17:40

Bionic
Reading

Prije nego što počne odlučivati o kazni koju bi, nakon presude mađarskog suda, bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić trebao odslužiti u Hrvatskoj, zagrebački Županijski sud od mađarskih je kolega zatražio dodatnu dokumentaciju, ali i neke njihove pravne odredbe

Osim što u spisu koji je na zagrebački Županijski sud iz Mađarske stigao 3. siječnja nedostaje Čačićev zahtjev da kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe odsluži u svojoj zemlji, hrvatski suci su preko Ministarstva pravosuđa zatražili i odredbe mađarskog kaznenog zakona.

Po riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića izvodi iz mađarskog kaznenog zakona zatraženi su kako bi se moglo odlučiti o primjeni naših pravnih odredbi.

Pojednostavljeno, tročlano izvanraspravno vijeće koje će odlučivati o kazni treba pronaći slične pravne propise kako bi Čačićeva 'hrvatska kazna' bila čim sličnija onoj mađarskoj.

O kazni bivšeg prvog potpredsjednika vlade izvanraspravno vijeće odlučivat će iza zatvorenih vrata. Ono neće raspravljati o krivnji ili činjeničnom opisu nego samo o kazni koja mora biti u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom.

Na odluku vijeća postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu.

Mađarski sud Čačića je osudio u studenom prošle godine na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio u toj zemlji, a u kojoj su poginule dvije osobe. Nakon presude Čačić je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva.

Po pravomoćnoj presudi mađarskog suda, on u zatvoru mora odslužiti barem polovicu dosuđene kazne, a prema međunarodnim pravnim konvencijama hrvatski sud kaznu ne može povećati. Ipak, postoji mogućnost da se ona smanji ili čak zamijeni uvjetnom. No, ne bude li zadovoljna izrečenom kaznom, mađarska strana može povući suglasnost za izdržavanje kazne u Hrvatskoj.