NARUŠAVANJE REDA I MIRA

Tijekom izbora osam policijskih intervencija

01.06.2009 u 00:37

Bionic
Reading

Tijekom dana policija je osam puta intervenirala zbog izgreda u drugom krugu lokalnih izbora, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), gdje tvrde da ti manji problemi nisu utjecali na tijek biračkog procesa.

Najozbiljniji izgred zabilježen je u mjestu Orah kod Vrgorca, gdje je 49-godišnji Vitko Matić oko 14,45 sati napao snimatelja Nove TV Mirabela Štefanca tijekom snimanja priloga o dolasku birača iz susjedne Bosne i Hercegovine. Policija je Matića uhitila zbog napada i protiv njega podnijela optužni prijedlog.

S lisicama na rukama s birališta je nešto iza 19 sati odveden i Damir Pešić iz Čiste Velike kod Vodica, koji je poderao nekoliko glasačkih listića i pobacao kutije za glasovanje.

Optužne prijedloge policija će podnijeti i protiv dvojice izbornih promatrača koji su poslijepodne u mjestu Bratuš kod Makarske i Peračko blato kod Ploča narušavali javni red i mir, vrijeđajući ili napadajući druge promatrače.

Zbog vrijeđanja izbornog promatrača u policiju je priveden i muškarac iz Ključa kod Drniša, dok je u mjestu Ružić u okolici Šibenika prijavljen muškarac koji je alkoholiziran narušavao javni red i mir.

U mjestu Draganić kod Karlovca nepoznate osobe prijetile su Stjepanu Golubu, kandidatu za općinskog načelnika, a u Metkoviću je u uredu državne uprave za popis birača, jedna osoba vikom i galamom narušavala javni red i mir.

Po riječima predsjednika DIP-aBranka Hrvatina najozbiljnija izborna nepravilnost odnosi se na prigovor s biračkog mjesta u naselju Poljica kod Vrgorca. Tamo se prema tvrdnjama GONG-ovih promatrača nekoliko glasačkih listića nalazilo u kutiji i prije otvaranja izbora.

Hrvatin kaže da su, prema izjavama članova biračkog odbora, u kutiji bili njihovi listići, budući su glasali prvi.

Odmah po prijavi zatražili smo i dobili potpisana izvješća svih članova biračkog odbora, prema kojima su oni glasovali prvi, neposredno nakon otvaranja. No, to je njihova tvrdnja koju će provjeriti nadležno Županijsko državno odvjetništvo, kazao je Hrvatin.

Ipak, da bi županijsko povjerenstvo pokrenulo na nepravilnosti se mora žaliti netko od kandidata ili stranaka koje su se natjecale na izborima, pojasnio je predsjednik DIP-a.