AFERA ŠIPAN

Vlahušić i Vićan osuđeni na uvjetne zatvorske kazne

18.12.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Splitu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i neovisni gradski vijećnik Pero Vićan nepravomoćno su proglašeni krivima zbog nezakonite pozajmice gradskog novca Vićanovoj tvrtki Dubrovačko primorje. Vlahušić je nepravomoćno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu s rokom kušnje od tri godine, a Vićan zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti na desetomjesečnu zatvorsku kaznu uz rok kušnje od tri godine

Suđenje za ovaj slučaj, poznatiji kao afera Šipan, počelo je u ožujku, a iskaz je dalo mnogo svjedoka, među njima i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) svojedobno je priznao vlastiti propust pošto je 26. travnja 2010. godine potpisao dopis u kojem je drugooptuženi Pero Vićan dodao rečenicu kojom za svoju tvrtku 'Dubrovačko primorje' traži pozajmicu od grada od dva milijuna kuna, te je potvrdio kako je zbog tog propusta sam sebe prijavio glavnome državnom tajniku Mladenu Bajiću.
'U dopisu kojim smo rješavali teškoće neisplaćenih plaća komunalnog poduzeća 'Vrtlar' postoji Vićanova dopisana rečenica i ne bježim od toga da je to propust, ali taj propust nema nikakvu uzročno-poljedičnu vezu ni s kakvom isplatom novca i nema nikakvu štetu za grad Dubrovnik jer se u njemu ne govori ni o kakvom nalogu ni o obvezama grada Dubrovnika', rekao je javno Vlahušić.

Na pitanja kako je glasila ta Vićanova dopisana rečenica, Vlahušić je odgovorio kako u njoj piše: 'S obzirom na novo vješte, isplatiti do dva milijuna kuna zbog doma u Šipanu.' Pritom je rekao kako je taj dokument potpisao pošto mu ga je donijela tajnica Jelena Pavlović, koja mu je prije toga rekla kako Vićan želi dopuniti dopis.

'S Vićanom sam skupa prije toga rješavao predmet 'Vrtlar', poduzeća u kojem je direktor Toni Miloslavić, član Vićanove Nezavisne liste našega koalicijskog partnera, i u tom smo predmetu već bili osigurali milijun i pol kuna pomoći (pozajmice) za plaće radnicima. Dnevno potpisujem mnoge dokumente ne čitajući ih. Tako sam potpisao i ovaj s Vićanovom dopunjenom rečenicom vjerujući da se odnosi na predmet 'Vrtlar', pravdao se Vlahušić.

Po USKOK-ovoj optužnici, u travnju 2010. godine protivno Statutu grada gradonačelnik Dubrovnika nezakonito je pomogao Vićanovoj tvrtki, koja se našla u poslovnim problemima. Vićan je, navodno u dogovoru s Vlahušićem, predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine lažno prikazao da je Grad donio odluku o kupnji čestice njegove zgrade Dubravka na Šipanu za pet milijuna kuna. Zatražio je da se iz sredstava Društva koja pripadaju Gradu kao predujam isplati milijun kuna, što je i učinjeno.