OČAJNA OBITELJ FILIPOVIĆ

'Vrh policije zataškao je slučaj pogibije naših kćeri'

17.12.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Tko je osoba koja je vozeći u suprotnom smjeru na autocesti Rijeka–Zagreb izazvala prometnu nesreću u kojoj su poginule mlade sestre Filipović, ne zna se ni nakon punih šest godina. Roditelji djevojaka Ljubica i Predrag Filipović ne mire se sa situacijom, drže da se slučaj zataškava, dok u policiji takvu sumnju odlučno odbacuju

'Ne moram vam govoriti u kakvom smo stanju bili supruga i ja nakon gubitka obje kćeri. Odmah je do nas stigla glasina o tome tko je upravljao vozilom, nismo tada u to povjerovali, no računali smo da će policija poduzeti sve mjere i radnje', priča nam Predrag Filipović. On i supruga sada osnovano sumnjaju, nastavlja, da je vrh policije, u vrijeme kad se nesreća dogodila slučaj zataškao jer se radi o sinu jednog poznatog riječkog tajkuna.

 Suludi vozač im je 2006. usmrtio kćeri

Stravičnu prometnu nesreću koja se, podsjetimo, dogodila 15. prosinca 2006. na autocesti kod mjesta Čavle, izazvao je suludi vozač, jureći vozilom u suprotnom smjeru. Naišao je na vozilo Toyotu Yaris kojim je upravljala Višnja Filipović, tada 22-godišnja djevojka. Ona je sa svojim društvom, sestrom i trojicom mladića iz Opatije krenula u provod u Zagreb, no životi sestara naglo su prekinuti tog petka oko 21 sat.

Preživjeli mladići iz Toyote isto su govorili tada i danas. Vidjeli su svjetla automobila u njihovoj lijevoj preticajnoj traci kako im se približavaju velikom brzinom, pa je Višnja, kako bi izbjegla sudar s vozilom, naglo okrenula volan udesno. Tim im je potezom ona, tvrde dečki, spasila živote. No Toyota se prevrnula, Gordana Filipović (18) je pritom ispala iz vozila i preminula nešto kasnije u bolnici, dok se život vozačice ugasio na mjestu.

Vozač koji je projurio autocestom u krivom smjeru nije niti pokušao izbjeći Toyotu, nastavio je voziti kao da mu ništa nije bilo na putu, bez zaustavljanja. Do kontakta vozila nije došlo, a 'vozač ubojica' još nije otkriven.

Objašnjava da su preko poznanice došli do Riječanina koji posjeduje materijalne dokaze o nesreći. 'Dao nam je registarsku oznaku i marku auta', rekao nam je čiji je auto te da su u njemu u trenutku nesreće bila dva mladića i dvije cure', ispričao je Predrag Filipović.

Preko tog su Riječanina lakše i došli do MUP-a, nastavlja Filipović, gdje ih je primio Dubravko Novak, tajnik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. 'Novak nam je potvrdio da je čuo tu glasnu. On je prvi i izgovorio ime čovjeka u koga se sumnja. Tražili smo da unutarnja kontrola preispita slučaj, međutim, došli su ispitivati nas, a ne policiju, radi li, kako i što', kaže Filipović i dodaje da je sva saznanja koja su došla do njih roditelja ispričao i novoj ravnateljici PU primorsko-goranske Senki Šubat te drži da policija nije ništa poduzela da provjeri sve informacije.

Sve je, kaže, ispričao i državnoj odvjetnici Margareti Bulog Grozdanić. 'Tražili smo da se pokrene istraga, što može učiniti samo istražni sudac. Pozvala nas je istražna sutkinja, koja je i napisala zapisnik o uviđaju, a za koji mi sumnjamo da je krivotvoren, no nije imala vremena da nas sasluša. Jedna od osoba koje smo naveli (vozač) bila je pozvana telefonom, nije se odazvala i na tome je ostalo. Htio sam se najaviti kod županijskog državnog odvjetnika Darka Karlovića, no kada sam ga nakon više pokušaja konačno dobio, rekao mi je da nema sa mnom što razgovarati', zaključuje Filipović.

Ime vozača o kojem bruji grad na Rječini Filipović ne želi javno izgovoriti sve dok ga, kaže, jednostavno ne natjeraju da podnese kaznenu prijavu protiv USKOK-a, s osnovanom sumnjom na korupciju za određene osobe zbog zataškavanja tog slučaja.

PU primorsko-goranska poduzimala je i poduzima sve mjere i radnje

Strašno ga bole najnovije priče koje su došle do njega: 'U VIP loži NK Rijeke na Kantridi govori se da mi roditelji djevojaka ništa ne poduzimamo jer nas otac vozača koji je skrivio nesreću, imućni riječki poduzetnik, plaća.'

O tome i sumnji da netko ne radi svoj posao, progovorili su roditelji preminulih i jedinih dviju kćeri Filipović u subotnjem prilogu emisije 'RTL danas', na što je PU primorsko-goranska odmah reagirala i odbacila sve sumnje na vjerodostojnost i zakoniti rad te uprave.

'Policijska uprava primorsko-goranska poduzimala je i poduzima sve mjere i radnje koje je ovlaštena i dužna poduzimati u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti prometne nesreće u kojoj su život izgubile sestre Filipović. O svim poduzetim mjerama izvješteno je i nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u suradnji s kojim se i dalje radi na ovom predmetu.

Po svim do sada prikupljenim saznanjima, informacijama i nalazima postupalo se u skladu sa zakonom i policijskim ovlastima. Stoga, odlučno odbacujemo bilo kakve sumnje i nagađanja o možebitnom prikrivanju počinitelja, zanemarivanju bilo kojih dobivenih saznanja o događaju i njega u cijelosti', priopćeno je iz PU primorsko-goranske.