ZABRINJAVAJUĆE!

Alkohol i kocka - ključni problem srednjoškolaca

12.12.2012 u 16:37

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se prošle godine od ovisnosti bilo koje vrste liječilo 7632 osobe, od čega su 62 s područja Koprivničko-križevačke županije. Ti podaci previše ne zabrinjavaju, a dobra je vijest i da je stopa osoba liječenih zbog konzumacije droga već dugi niz godina znatno niža od državnog prosjeka. Ono što ipak zabrinjava je kockanje i konzumacija alkohola kod mladih.

Čak 87,9 posto srednjoškolaca pije i taj broj stalno raste. Ipak, donekle dobro je da se ne radi o svakodnevnim konzumentima, nego onima koji piju uglavnom vikendom. Podaci su to koje je iznijela Nadica Puškaš, socijalna radnica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, za jučerašnjeg predstavljanja projekta ‘Zdrav za 5’. Nacionalni projekt prevencije ovisnosti u KC-KŽ županiji provodit će Zavod i policija.

'Glavne aktivnosti projekta su edukativna predavanja i interaktivne radionice s učenicima iz područja zloporabe i ovisnosti o alkoholu, drogama, kockanju i igrama na sreću, dok u svojoj drugoj komponenti projekt uključuje i eko radionice - ističe N. Puškaš, dodavši kako je predviđeno i ulazno i izlazno anketiranje učenika kojim će se mjeriti promjena stavova i uspješnost provedbe projekta.

‘Zdrav za 5’ provodit će se tijekom cijele školske godine u osmim razredima osnovne i prva dva razreda srednjih škola.