OBRAZLOŽENJE PRESUDE

Afera 'Indeks' urušila ugled akademske zajednice

27.05.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Uzimanje i davanje mita za upis na zagrebački Fakultet prometnih znanosti, osim što je povrijedilo pravne norme, urušilo je i ugled cijele akademske zajednice, ustvrdila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić obrazlažući prvu nepravomoćnu presudu nakon antikorupcijske akcije "Indeks" na zagrebačkom Sveučilištu.

"Korupcija je štetna pojava, a iako se radilo o malim iznosima novca takvo ponašanje ne narušava samo pravne norme nego i ugled akademske zajednice te povjerenje studenata u pošteno studiranje", kazala je sutkinja.

Dodala je da antikorupcijski postupak, u kojem je svih 14 optuženika proglašeno krivima, nije bio pokazna vježba, kako su u završnim riječima ustvrdili neki od odvjetnika, već "borba za pravni poredak".

No, iako su osuđeni svi, samo su bivši prodekan Dragan Badanjak i glavni posrednik Mladen Budor osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne.

Badanjku je, uz dvije i pol godine zatvora izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja posla sveučilišnog profesora. Odlukom sudskog vijeća oduzet će mu se i nezakonito stečenih 1000 eura, iako je u obrazloženju istaknuto da je mitom zaradio čak osam puta više.

Glavni posrednik Budor državi treba nadoknaditi 2000 eura i iza rešetaka provesti godinu i pol dana

Ostali optuženici, među kojima i viši predavač s Prometnog fakuleta Krešimir Somek, osuđeni su na uvjetne kazne.

Somek, koji je priznao da je trebao posredovati pri upisu vaterpolista Ivana Buljubašića i još dvojice studenata osuđen je na 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, što znači da kaznu neće odslužiti ako u tom razdoblju ne počini neko kazneno djelo. Uz to, izrečena mu je i trogodišnja zabrana rada kao profesora.

Na 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, zbog davanja mita osuđeni su studentiDarko Jelaković, Dario i Romana Bizek te Ivan i Darko Mesec.

Na godinu dana uvjetno, također uz rok kušnje od tri godine, osuđen je posrednikIvica Marković, dok su Buljubašić, Saša Sviličić i Suzana Horvat dobili po osam mjeseci.
Dvojica studenata Josip Đaković i Franjo Marinčić kažnjeni su sa po šest mjeseci, uvjetno dvije godine.

Dva dana uoči objave presude USKOK je odustao od progona dvojice studenata.

Optuženici i njihovi odvjetnici nakon presude nisu željeli davati izjave, dok je predstavnica USKOK-a Sani Ljubičić kazala da je osuđujuća presuda bila očekivana. Dodala je da će o mogućim žalbama na visine kazni tužiteljstvo odlučiti nakon što dobije pismeno obrazloženje presude.

Afera "Indeks" i policijsko-uskočka istraga korupcije na zagrebačkom Sveučilištu izrodila je i optužnicu vezanu uz Ekonomski fakultet, kao i suđenje zbog "prodaje" ispita na Prometnom fakultetu, u kojem se također terete Badanjak i Budor.