ODGOVOR IMA SUDAC TURUDIĆ

Sanader pred licem pravde: je li kriv ili nije?

20.11.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Je li bivši premijer Ivo Sanader ratni profiter i je li prodao Inu za 'pišljivih 10 milijuna eura' kako tvrdi USKOK? Ako je odgovor potvrdan, mogao bi dobiti kaznu do 15 godina zatvora! Presudu će, nakon godinu dana suđenja, izgovoriti predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sudac Ivan Turudić i to točno u 10 sati. Izravan prijenos pratite na tportalu

Prije malo više od godinu dana bivši premijer Ivo Sanader prvi puta se pojavio na sudu. Bio je na štakama, odjeven u trenirku i vestu. Kako je imao zdravstvenih problema, tvrdio je da je trebao u bolnicu umjesto u sudnicu pa su mnogi su taj dan doživjeli kao uvod u teatar doktora teatrologije Ive Sanadera. Ipak, sudac Ivan Turudić brzo ga je ukrotio i suđenje za afere Hypo i Ina - Mol ubrzo se pretvorilo u klasičnu pravnu sapunicu, bez pretjerano zanimljivih zapleta i prigovora kao u američkim filmovima. Zapravo, najzanimljiviji su bili upravo 'ispadi' suca Turudića, no i njega je ukrotio pokojni predsjednik Sabora Boris Šprem kada ga je upozorio na nepoštivanje Sabora nakon svjedočenja bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića. No danas je ponovno glavni glumac - Ivo Sanader.

Nakon godine dana suđenja danas očekujemo nepravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera. Neki se jedva čekaju naslađivati s još jednim političarom uhvaćenim u vlastitoj mreži, neki se nadaju da će biti oslobođen, no zato je tu pravosuđe da nam, što je moguće preciznije i pravednije, odvaže ima li više dokaza 'za' ili 'protiv' optužbi da je kriv za ratno profiterstvo i korupciju.

Početak suđenja Ivi Sanaderu

Sve je krenulo s aferom Hypo...

AFERA HYPO ILITI RATNO PROFITERSTVO

Vrlo brzo nakon donošenja Zakona o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva, Sanader je postao prvi USKOK-ov optuženik za taj zločin. Optužnica je podignuta 31. kolovoza 2011. u aferi nazvanoj Hypo u kojoj ga se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994., pregovarajući s Hypom oko kredita za tada nova (i prva) hrvatska veleposlanstva u svijetu, uzeo proviziju u iznosu od 3,6 milijuna kuna. Suđenje je počelo 28. listopada dok je Sanader još bio u pritvoru. Tužiteljstvo je godinu dana kasnije uvjereno da je dokazalo Sanaderovu krivnju za ratno profiterstvo, jer je iskazima svjedoka potvrdilo da je Sanader vodio pregovore s predstavnicima austrijskog Hypa u Ministarstvu. Potvrdio je to i njegov tadašnji šef Mate Granić. No bivši ministar vanjskih poslova nije ništa znao o proviziji. Obrana je tvrdila da Granić nije rekao cijelu istinu te su tvrdili da je i on imao itekako značajnu ulogu u pregovorima. 

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš uvjerena je da su, uz pomoć svjedoka i bivšeg čelnika Hypa Gunthera Striedingera, uspjeli dokazati autentičnost bilješke prema kojoj bi trebalo biti jasno da je Sanader obećao predsjedniku uprave Hypa Wolfgangu Kultereru premoć Hypa na hrvatskom tržištu - ako se dogovori kredit koji je u to vrijeme bio vrlo povoljan za Hrvatsku. 'Sanader je, prema bilješci, dogovorio isplatu provizije u iznosu od pet posto od ukupnog iznosa kredita. U bilješci se navodi i da je primatelj provizije trebao biti Eugen Laksa', tvrdila je Laptoš u svojim završnim riječima prošli tjedan a tvrdi da je ime Eugena Lakse iskorišteno kao krinka za Sanadera.

Nijedan svjedok nije potvrdio da je vidio Sanadera kako uzima novac, osim Drage Vidakovića koji, pak, nije siguran što je vidio. Sjeća se tek da je vidio Sanadera, u društvu supruge, kako na parkiralištu pred zgradom banke Hypo u Klagenfurtu od Kulterera uzima nekakvu žutu kuvertu. No to je svjedočenje pobio Kulterer nazvavši Vidakovića 'ludim gitaristom'. Kulterer je zato potvrdio postojanje Eugena Lakse koji mu se, tvrdi, sam ponudio kao posrednik s hrvatske strane. No kako u opisu Lakse nije bio precizan, tužiteljstvo ga je pokušalo diskreditirati.

Još jedan bivši menadžer Hypa, Franz Hasslinger, posvjedočio je da je čuo kako je Sanader primio proviziju nakon što je Hrvatskoj odobren kredit. No nitko ga nije vidio da prima proviziju. 

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović tvrdio je u završnim riječima da kazneno djelo ratnog profiterstva za koje ga se tereti u aferi Hypo nije u korelaciji s ratnim stanjem koje bi mu omogućilo izvršenje kaznenog djela. 'Ovo što mu se inkriminira nema elementarne logike, u suprotnom bi se svako nedjelo koje se dogodilo u vrijeme rata moglo goniti po zakonu o ratnom profiterstvu', zaključio je Prodanović koji je isticao da je DORH učinio niz ključnih pogrešaka te da vrlo važne svjedoke uopće nisu ispitali. 

AFERA INA - MOL ILITI MITO I KORUPCIJA

Već se gotovo dva tjedna vodilo suđenje u aferi Hypo kad je donesena odluka da se s njome objedini druga USKOK-ova optužnica protiv Sanadera, ona za aferu Ina - Mol. Suđenje je 10. prosinca 2011. zato krenulo ispočetka.

Kako su izgledali prvi dani suđenja Sanaderu?

Sanadera se tereti da je uzeo mito od 10 milijuna eura kako bi mađarskom Molu, kroz promjenu međudioničarskog sporazuma, predao upravljačka prava strateške energetske tvrtke Ine. Mito je, prema optužnici, dogovorio šef Uprave Mola Zsolt Hernadi kojega USKOK vodi kao osumnjičenika no, mađarsko pravosuđe nije ga htjelo predati hrvatskom pravosuđu na ispitivanje. Naprotiv, mađarsko tužiteljstvo ustvrdilo je da nema osnove za sumnju protiv njega i Sanadera. 

Glavni svjedok u ovom slučaju je Robert Ježić koji je USKOK-u priznao da je preuzeo pet milijuna eura Sanaderova mita na svoj račun. On tvrdi da je taj novac još na računu njegove švicarske tvrtke te da je preostali iznos trebao preuzeti Sanaderov brat Flavio. Sanaderova obrana je, naravno, tvrdila da to nije istina posebno stoga što novac nikada nije došao do Sanadera.

Da bi demantirali Ježića, pozvali su ruskog naftnog tajkuna Mikhaila Gucerijeva koji je povezivan s mafijom i protiv kojeg je bilo podignuto na desetke optužnica. Gucerijev je rekao da je on Ježiću uplatio pet milijuna eura i obećao mu još pet milijuna za usluge lobiranja na hrvatskom tržištu.

Ipak, protiv Sanadera je svjedočilo nekoliko svjedoka: Bivši direktor Plinacroa Branko Radošević koji je rekao da mu je Sanader prijetio smjenom ako ‘ne olabavi’ u pregovorima s Mađarima, čelnica AZTN-a Olgica Spevec koja je rekla da je bivši premijer na nju radio pritisak zbog 'uvjetne dozvole' Molu za stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini. Zatim i Damir Polančec koji je tvrdio da je Sanader svojoj bivšoj zamjenici Jadranki Kosor naredio da proda Inine dionice iz Fonda hrvatskih branitelja čime je Mol dobio većinu dionica u Ini.

Hrvatski predstavnici u Ini svjedočili su teškoj situaciji u kojoj se našla Ina izmjenom međudioničarskog ugovora tvrdeći da se Ina pretvorila tek u podružnicu Mola, dok Sanader u obrani tvrdi da je i dalje uvjeren kako je taj ugovor dobar za Hrvatsku i za Inu. Postojala je tu i snimka Sanadera i Hernadija u restoranu Marcellino, no kako nema tona, nije ni jasno o čemu se dogovaralo ili samo razgovaralo...

U posljednjem obraćanju sudu Sanader je rekao da je krunski USKOK-ov svjedok Robert Ježić lažnim terećenjem kupio svoju

Snimka iz Marcellina puštena kao dokaz na sudu

slobodu, a tužiteljstvo je optužio i za puštanje tajnih dokumenata u medije. 'Nisam kriminalac, već čovjek koji je dobio legitimitet naroda da vodi državu. U dva sam mandata bio premijer, radio sam to što najbolje što znam i izuzetno sam ponosan na to', rekao je Sanader.

I njegov odvjetnik Čedo Prodanović u završnim riječima okomio se na DORH: 'Istraga se vodila uz orkestriranu podršku odabranih medija koji su od DORH-a dobivali podatke, a za uzvrat su nekritički pratili ovo suđenje, pri čemu se svakodnevno pratila osoba Ive Sanadera i njegove obitelji. Godinu dana se o njemu priča na najgori način, naziva ga se veleizdajnikom, a njegovu obitelj se prikazuje kao osobe koje troše novac stečen kriminalom', ustvrdio je i dodao da je takva klima stvarala pritisak na sudionike ovog postupka, svjedoke i sud, zbog čega se postavlja pitanje je li ostvario pravo na pravično suđenje. 'Po stajalištu Europskog suda za ljudska prava sigurno ne, ali o tom potom', rekao je Prodanović.Kome je više povjerovao sudac Turudić i što je odlučio, otkrit ćemo danas točno u 10 sati. Bit će to nepravomoćna presuda na koju će se Sanader moći žaliti, ako ne bude išla njemu u korist.