NA 22 MJESECA...

Čačić ipak ide u zatvor!

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas je na mađarskom sudu u Kapošvaru, u drugostupanjskoj presudi, osuđen na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama iz siječnja 2010. godine. Zatvorska kazna je bezuvjetna!

Sutkinja Margit Simon na današnjem izricanju presude Radimiru Čačiću

Prvostupanjska presuda iz lipnja, kada je Čačić nepravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora, ali uvjetno s tri godine kušnje, preinačena je i postrožena na način da prvi potpredsjednik hrvatske Vlade mora godinu dana i 10 mjeseci provesti u zatvoru. Postoji mogućnost da bude uvjetno pušten nakon 'odležanih' prvih 11 mjeseci, ako mu sud to naknadno dopusti. Čačić nije bio prisutan na izricanju presude jer je s hrvatskom delegacijom na povratku iz Katara.

Čačić nema pravo na žalbu i mora početi služiti zatvorsku kaznu u roku od najkasnije dva mjeseca, potvrdio je Reutersu glasnogovornik mađarskog suda Attila Vadocz.

Podsjetimo, svjetske agencije krajem lipnja prenijele su vijest o presudi mađarskoga suda prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade koji je dobio 22 mjeseca uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od tri godine.

Čačić je proglašen krivim zato što je u siječnju 2010. izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi, a Reuters je pisao da će ta presuda vjerojatno pomoći da se izbjegne politička kriza u hrvatskoj Vladi.

Kad se prvom potpredsjedniku Vlade spočitavala prometna nesreća kao težak politički i moralni uteg u javnom djelovanju, Čačić je istaknuo da će odstupiti iz Vlade jedino u slučaju bezuvjetne zatvorske kazne. Premijer Zoran Milanović najavio je pak da bi tražio Čačićevu ostavku samo u slučaju bezuvjetne kazne, i to kad presuda bude pravomoćna. To se, čini se, upravo dogodilo danas u Mađarskoj.

U Vladi čekaju 'potpune službene informacije' prije nego bilo što poduzmu u vezi drugog čovjeka Banskih dvora.

Nove informacije uskoro na tportalu…