PLJAČKA SPLITSKE POŠTE

Hršum dobio prevoditelja za srpski

25.05.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Jozo Certa, osoba koju je na čelo kaštelanske Hvidre postavio Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Hvidre, dobio je 1,5 do 2 milijuna kuna za svoju ulogu pomagača u spektakularnoj pljački Središta Hrvatskih pošta u Splitu 15. ožujka prošle godine, istaknuto je na prvom danu suđenja koje je započelo na Županijskom sudu u Splitu. Miroslav Hršum, jedan od sudionika, tražio je i dobio prevoditelja za srpski

Do sada se znalo da je hrvatski dio pljačkaške ekipe nagrađen s 1,5 milijun kuna. Odvjetnik Miroslava Hršuma, jednog od optuženika, zatražio je, a sudac mu je to odobrio, prevoditelja za srpski i bosanski jezik. Tako je prevoditelj Andrija Rako prosjedio cijeli tijek suđenja uz njega, ali nije, koliko se dalo uočiti, progovorio ni riječi, izvještava Slobodna Dalmacija.

U svom svjedočenju Miro Cokarić kazao je da Certa nije zapalio džip Grand Cheerokee, nego je to za dvije tisuće eura na Klisu učinila druga osoba, za koju je rekao da zna tko je, ali nije htio otkriti identitet.

Jozo Certa

Iako je policiji bio priznao sve, Cokarić je odustao od tog iskaza, rekavši da pati od 'poremećaja percepcije i emocionalnog brodoloma'. U svjedočenju je otpužbi poštedio Certu i svog brata Emila.

Prema iskazu jednog od očevidaca, pljačkaši su upali u poštu i stavili su mu oružje na potiljak, a iza toga su, po njegovu sjećanju, stajali 'srpski pljačkaši koji su nosili Lotto patike starijeg modela'.

Svjedočili su i vlasnici stanova u obližnjim ulicama Peričićevoj i Ljubičićevoj.

Pljačku Središta Hrvatske pošte na Kopilicama izvela je skupina kriminalaca iz Srbije, a pomoglo im je, kao logistička potpora, nekoliko osoba sa splitskog područja, za što su dobili 10 posto opljačkanog novca.

Na optuženičkoj klupi sjede tako splitski pomagači Jozo Certa, Miroslav Hršum, Miro Cokarić, Emil Cokarić, djelatnica Hrvatske pošte u Splitu Vesna Vuco te Mladen Stupalo i Boris Marušić, koji su uhićeni i pritvoreni dva mjeseca nakon pljačke.

Srbijanskim kriminalcima koji su izveli pljačku, ali su u bijegu, Zoranu Stevanoviću i Milanu Mitiću, sudit će se u odsutnosti, dok je Strahinja Rašeta poginuo devet mjeseci nakon pljačke u Splitu, i to od eksploziva koji je u Beogradu podmetnuo pod automobil Milana Mitića s kojim se posvađao oko podjele opljačkanog novca.

Zoran Stevanović bio je uhićen samo desetak dana nakon pljačke splitske pošte, i to na tržnici Arizona u Brčkom, kada je pokušao promijeniti 350.000 opljačkanih kuna. Vrlo brzo je iz pritvora izišao uz jamčevinu i otada mu se izgubio svaki trag.

Splitska je policija u kotlovnici bolnice na Križinama pronašla 1,5 milijuna kuna koje je tamo sakrio kotlovničar i sudionik u pljački Emil Cokarić. Upravo je taj novac bio nagrada splitskim kolegama koji su dobro odradili posao za srbijanske pljačkaše.