OŠTRIJA KONTROLA

Iz zatvora s ogrlicom za praćenje

25.05.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Zatvorenike na uvjetnoj slobodi već od sljedeće godine pratit ćemo putem satelita i elektronskim ogrlicama ili narukvicama, najavio je Miroslav Mihoci, ravnatelj Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav

ZAGREB - Jedna od futurističkih metoda bit će i verifikacija kažnjenikova glasa putem telefona na određenom mjestu u određeno vrijeme, a prve osobe na uvjetnoj slobodi pilot-projektu će se podvrgnuti najvjerojatnije već u siječnju 2010. godine, piše Jutarnji list.

Slučaj Kazimira Dužnovića koji je pušten na uvjetnu slobodu nakon čega je ubio policajca Ivana Grbavca i ranio četvoricu njegovih kolega ubrzao je ambiciozni projekt strogog nadzora i kontrole osoba na uvjetnoj slobodi.

Od sljedeće godine drastične promjene u nadzoru pokušat će zaustaviti nekog novog Dužnovića u njegovu kriminalnom pohodu. Samo nekoliko koraka izvan dopuštenog kruga kretanja ili jedan propušteni poziv nadležnih službi, alarmirat će policiju da osoba pod prismotrom krši svoje uvjete.

Ovisno o uvjetima otpusta iz zatvora, kažnjeniku će se na ruku ili nogu staviti elektronska narukvica. Ako osoba bude u kućnom pritvoru, svako udaljavanje iz kruga senzora ili pokušaj skidanja narukvice će se zabilježiti i o tome će odmah biti obaviještene nadležne službe. Prva policijska patrola krenut će prema kažnjeniku i privesti ga.

Verifikacija glasa putem telefona koristit će se u slučajevima kada se osoba na uvjetnoj slobodi mora pojavljivati na određenim mjestima u određeno vrijeme. U slučaju Dužnović bi tako osoba nadležna za njegovu uvjetnu kaznu mogla preko telefona svaki tjedan provjeriti je li se Kazimir došao javiti u policijsku postaju ili kod psihijatra.

Kažnjenici će pri izlasku iz zatvora snimiti određen broj riječi, a kada ih se nazove na telefon, morat će ponavljati određeni slijed slova i brojeva ili šifre koje će se redovito mijenjati, što će se uspoređivati sa snimkom glasa napravljenom pri izlasku iz zatvora. Ovdje bi uspješni pokušaji prijevare bili svedeni na minimum, kaže Mihoci.

Konačno, i satelitski nadzor putem ogrlice ili narukvice također će olakšati monitoring osobe na uvjetnoj kazni. Gledajući šire, pljačkašima banaka tako bi se za vrijeme uvjetne slobode mogao zabraniti ulaz u novčarske institucije, kradljivcima automobila vožnja bilo kakvog vozila i slično.

Mihoci kaže kako će najskuplja biti izgradnja infrastrukture. 'Već 1. siječnja 2010. mogli bismo pokrenuti pilot-projekt koji bismo testirali na nekoliko desetaka zatvorenika. Cijena je zasad nepoznata, ali nakon što izgradimo zadovoljavajuću infrastrukturu i nabavimo opremu, kasnije će troškovi padati. Prema našim istraživanjima, jedan dan pod ovim vrstama nadzora jefitiniji je po osobi od njegovog dana u zatvoru. Prošle godine zatvorenik nas je po danu koštao točno 307 kuna, a sada bi nas to koštalo manje. Elaborat je u pripremi, slijede okrugli stolovi, pa i konačna provedba tih mjera, ako se pokažu kao uspješne', tvrdi Mihoci.