JECAJUĆI SLUŠALA PRESUDU

Aleksandra Ljuba osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu

30.10.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Aleksandra Ljuba, bivša glasnogovornica MUP-a, koja i dalje radi u Ministarstvu unutarnjih poslova, nepravomoćno je osuđena zatvorskom kaznom od osam mjeseci, uvjetno dvije godine, na Županijskom sudu u Zagrebu jer je u ljeto 2008. omogućila svojoj prijateljici Sandri Vugi i njezino dvoje maloljetne djece da po povlaštenim uvjetima ljetuju u MUP-ovu odmaralištu u Dramlju, čime je državni proračun oštećen za 6.040 kuna, kolika je razlika između stvarne i obračunate naplaćene cijene

Ljubi se stavlja na teret da je potaknula nadređenog Miju Vadžića s ciljem da si pribavi imovinsku korist i iskoristi svoj položaj. Vadžić je zbog tog slučaja već ranije uvjetno osuđen. Ljubini odvjetnici najavili su žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu RH.

Osuđujuću presudu Ljuba je slušala plačući i jecajući.

Vadžić je, stoji u sudskoj presudi, sugerirao Ljubi da u obrascu zahtjeva za korištenje MUP-ova odmarališta neistinito navede da su joj prijateljica i njezina djeca rođaci, jer će im na taj način omogućiti ljetovanje po povlaštenim cijenama. Na temelju neistinitih podataka, Ljubinoj prijateljici i njezinoj djeci osiguran je smještaj u odmaralištu u Dramlju od 9. do 19. kolovoza 2008. godine, na način da su morali platiti samo troškove prehrane, ne i smještaja.

Aleksandra Ljuba je kasnije sporni iznos, za koji je prema presudi oštetila MUP, platila iz svog džepa, no to ju nije spasilo od kaznenog progona. Trenutačno radi kao policijska službenica u Odjelu za odnose s javnošću MUP-a, kamo je iz PUZ-a premještena u travnju 2010. godine. Po izbijanju ove afere s povlaštenim ljetovanjem iz MUP-a su objasnili da je u Ljubinom slučaju, prema Zakonu o policiji, nastupila apsolutna zastara za pokretanje disciplinskog postupka. Naime, Zakon o policiji predviđa da policijskom službeniku prestaje služba  po sili ako je pravomoćno kažnjen za kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti danom saznanja za to.