KLICIN KUM I JATACI

Skrivali 50 kg tajnih dokumenata

27.10.2012 u 08:15

Bionic
Reading

Već prilikom otvaranja prve ladice u radnome stolu poduzetnika Igor Mlinara, u pretrazi njegova stana u nedjelju, operativci policijskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK-a) pronašli su hrpu tajnih dokumenata policije, doznaje Jutarnji list

Navodno je policija, nakon dovršetka pretrage, u stanovima Igora Mlinara i Rudolfa Krpine, dvojici osumnjičenika oduzela nevjerojatnih 50-ak kilograma dokumenata o najtajnijim PNUSKOK-ovim operacijama protiv osoba koje je policija smatrala nositeljima organiziranoga kriminala u Hrvatskoj.

Jutarnji list podsjeća kako je riječ o dokumentima koje ni Mlinar niti Krpina nisu smjeli posjedovati, a upravo će pronalazak tih dokumenata, uz tajne snimke njihovih međusobnih razgovora, kao i razgovora s uhićenim policajcima Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem, biti ključni dokaz protiv njih u predstojećem postupku.

Kod treće pretrage, a riječ je o stanu Vlade Rajića, policija ipak nije naišla na toliko neopreznosti i navodno nije nađeno puno. Vrsta dokumenata koja je pronađena također ukazuje da su Mlinar i Krpina od Svaline dobivali čak i tajnije dokumente nego što se u početku mislilio.

Svalina je, po navodima Jutarnjeg lista, snimljen kako na telefon diktira naloge istražnih sudaca za tajno slušanje telefonskih razgovora. Uz podsjedovanje takve informacije, osobe koje bi USKOK potencijalno tajno nadzirao znale su za tzv. tajne mjere u samom njihovu začetku, pa bi svoje ponašanje mogle prilagoditi tako da ne budu snimljene kako rade bilo što inkriminirajuće.

Procjenjuje se i da su se osumnjičenici jednostavno bojali iznijeti svu dokumentaciju iz kuće kako bi je negdje uništili, strahujući da će tom prilikom biti uhvaćeni.