METODE PRAVOSLAVNE CRKVE

Ovisnike liječe batinama

22.05.2009 u 09:33

Bionic
Reading

Srpsku javnost šokirala je snimka mučenja u rehabilitacijskom centru za ovisnost Crna reka, koji je pod patronatom Pravoslavne crkve

Centar koji se nalazi nedaleko od Novog Pazara vodi pravoslavni svećenik Branislav Peranović. Njegove metode 'liječenja' uključuju i brutalno premlaćivanje ovisnika, koje se vide i na objavljenoj snimci

Rad ovog centra blagoslovio je vladika Artemije, a država im je 2005. dala dozvolu za rad. No tu nije kraj bizarnostima. Lijekove ovisnicima dozira sam Peranović, koji je studirao agronomiju. Medicinske sestre su ovlašteni 'batinaši, a štićenike 'čuvaju' pitbul terijeri i dobermani, piše Vreme.

Jedan od nesretnika koji su prošli 'rehabilitaciju' kaže da su ga u centar dopratili roditelji. Njima je uprava ponudila ugovor u kojem stoji da ovisnik pristaje na sve vrste tretmana, 'što uključuje i malo teže batine'. Rehabilitacija u trajanju od šest mjeseci stoji 350 eura.

Očajnim roditeljima smireno su rekli: 'Ne uzrujavajte se , mi znamo kako ga dovesti u red.' Kaže da su ih prebijali motikama, lopatama, šipkama, remenjem… Prostorija u kojoj su ručali često je bila krvava od batinanja iako je je poznato da mnogi štićenici boluju od hepatitisa.

Glavni batinaši su bivši štićenici, koji nakon izlječenja nisu željeli napustiti Centar. Oni su lojalni popu Branislavu Peranoviću, koji i sam često sudjeluje u premlaćivanjima. Njega se boji i lokalno stanovništvo, a Pravoslavna crkva digla je ruke od njega. Svaki pokušaj bijega nekog od ovisnika neslavno završava još žešćim batinama. Policiju ovaj slučaj zlostavljanja ne zanima. Prebjege iz Centra vraćali bi nazad popu Branislavu.