MILIJAN BRKIĆ, KOORDINATOR ISTRAGE

'Presuda je dokaz da je policija odlično odradila posao'

19.10.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Milijan Brkić, danas glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik, u vrijeme istrage protiv Paravinje zamjenik ravnatelja policije i koordinator potrage za Antonijom Bilić, kaže za tportal kako je izricanje maksimalne kazne bez pronalaska tijela dokaz da je policija dobro odradila svoj posao

'Djelatnici su kamenčić po kamenčić slagali mozaik, a ja sam uglavnom bio zadužen za koordinaciju timova različitih policijskih uprava i za međunarodnu suradnju', rekao nam je Brkić.

Iako nije želio komentirati presudu Paravinji s obzirom da je nepravomoćna, kaže kako je maksimalna kazna dokaz da je policija dobro odradila svoj posao te prikupila dovoljno dokaza iako tijelo nije pronađeno.

Zamoljen da komentira Paravinjinu izjavu nakon presude u kojoj proziva Tomislava Karamarka, Brkić kaže da s njim ne želi debatirati. 'Bitno je da je policija odradila svoj posao, da su dokazi nađeni i da je Paravinja priznao zločin', zaključuje Brkić koji je Paravinjino priznanje i ishodio.

Hodak: Sumnjam da će mu smanjiti kaznu

'Sumnjam da će se Paravinji kazna u žalbenom postupku smanjiti', rekao je za tportal odvjetnik i stručnjak za kazneno pravo Zvonimir Hodak.

Pojašnjava kako je kazna od 40 godina zatvora koju je Pravinja dobio maksimalna koju predviđa hrvatsko pravosuđe te kako je potpuno očekivana iako hrvatski sudovi rijetko donose tako visoke presude.

Iako tijelo Antonije Bilić nije nađeno, Hodak kaže kako hrvatskoj i svjetskoj pravosudnoj praksi takvi slučajevi nisu nepoznanica. 'Protiv Paravinje postojao je niz otežavajućih okolnosti, prethodne osude za seksualne delikte iz Srbije i BiH, činjenica da je recidivist, lagao je, bio je neiskren, navodio je krive tragove, povlačio priznanje…', kaže odvjetnik.

Protiv Paravinje postojalo je previše indicija koje su tvorile krug da ne bi bio osuđen bez obzira na tijelo. 'Njegovo priznaje koje je dao u BiH, a potom ga kasnije povukao također je tome pridonijelo. Iako je tvrdio da je bilo batinama iznuđeno, priznanje je dao sudu, ne policiji, a ono što prvi put kažete betonira vašu poziciju', pojašnjava.

Smatra kako se u žalbenom postupku Paravinji kazna neće smanjiti te kako će Vrhovni sud potvrditi prvostupanjsku presudu koja će time postati pravomoćna.