PROSVJEDOVAO ZBOG OŠTRIH MJERA

Polančec s lisicama na rukama doveden na sud

16.10.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec danas je, s lisicama na rukama, prvi puta na suđenje u slučaju Spice doveden iz zatvora u Remetincu, gdje je jučer počeo izdržavati desetomjesečnu zatvorsku kaznu jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Polančec je do zgrade suda na Zrinjevcu dovezen kombijem pravosudne policije s lisicama na rukama koje su mu skinute tek u sudnici, gdje mu se sudi da je zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima koprivničku prehrambenu tvrtku oštetio za 400 milijuna kuna.

Na početku ročišta Polančec je prigovorio oštrim sigurnosnim mjerama, ustvrdivši da su nepotrebne jer je i prije jučerašnjeg odlaska u zatvor uredno dolazio na svaku sudsku raspravu.

Sudac Pleše koji vodi suđenje u slučaju Spice odgovorio mu je da sigurnosne mjere nemaju veze sa sudom već pravosudnim sustavom.

Bivši potpredsjednik vlade je ustvrdio i da se, s obzirom da u zatvoru ne može imati prijenosno računalo, nije mogao pripremiti za današnju raspravu, a sudeći prema dosadašnjoj praksi ta će mu pogodnost biti omogućena.

Prvi kojemu je dozvoljeno da u ćeliji ima kompjuter kako bi se pripremao za suđenje bio je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac, osuđenom u slučaju "mali maestro".

Dok ne izađe na slobodu Polančec će na suđenje u slučaju Spice nekoliko puta tjedno dolaziti iz zatvora.

Zbog plaćanja nepotrebne stručne studije Polančeca je zagrebački Županijski sud u listopadu 2010. nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci.

Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju "reflektori" u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

USKOK ga je teretio i u aferi Ina-MOL u kojoj je prvookrivljeni bivši premijer Ivo Sanader, kao i u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna. No, u oba je slučaja nakon iscrpnih svjedočenja od osumnjičenika postao svjedok.