NESTAŠNI SVEĆENIK

I policija se zainteresirala za slučaj fra Šime Nimca

15.10.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Policija je počela provjeravati informacije da je fra Šime Nimac, donedavni župnik župe Basta - Baške Vode, prodao crkveno zemljište između Baške Vode i Baškog polja i pobjegao s novcem.

Iako još nitko nije podnio kaznenu prijavu protiv fra Šime Nimca, u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi potvrdili su da provjeravaju novinske napise, a nakon što utvrde činjenice, o tome će izvijestiti državno odvjetništvo.

'Policija najprije mora kontaktirati s nadbiskupijom i utvrditi tko je, ako postoji kazneno djelo, oštećena strana, a zatim početi s izvidima. Do danas nitko nije prijavio to kazneno djelo, no to ne sprječava policiju da provjeri sve ono što su mediji o tome izvještavali', kratko je za Hinu rekla Ana Čepić iz splitske policije.

U medijima je objavljeno da je donedavni župnik župe Basta - Baške Vode bez znanja i dopuštenja nadređenih u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja u Splitu navodno prodao teren od 40.000 metara četvornih u Baškom polju, nakon čega je "nestao" s nešto više od milijun eura, koje je u tri puta podigao sa župnog računa.

Riječ je o parceli koja nije u građevinskoj nego u zelenoj zoni, a po pisanju medija, prodao ju je tvrtki 'Sunčani Bast'.

Mediji pišu da je 34-godišnji fra Šime Nimac prije toga predao zahtjev za istupanje iz reda, da je volio skupe stvari te da je pobjegao s jednom djevojkom, inače bankaricom, s kojom je u petak prešao granicu Hrvatske.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić izjavio je za medije da Crkva nije oštećena jer ugovor o prodaji, ako postoji, nije pravno valjan. Dodao je da župnik nema ovlasti za upravljanje poslovima koji premašuju 25 tisuća kuna bez dozvole pretpostavljenih.

'Nikakvo knjiženje nije moguće pa možemo zaključiti da je prevaren samo kupac. Slučaj je za civilnu istragu', zaključio je don Ćubelić.

Prozvani fra Šimac Nimac telefonom se javio novinarima 'Jutarnjeg lista' i poručio da nije u bijegu, da je u Hrvatskoj te da će javnosti predočiti pozadinu cijelog slučaja.