AKCIJA ZA GLAVAŠA

Pašalić iznio svoja saznanja o podmićivanju sudaca

12.10.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Bivši visoki državni dužnosnik Ivić Pašalić posvjedočio je danas na suđenju Dragi Tadiću, zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u predmetu 'Glavaš', da se optuženi zanimao za taj predmet i raspitivao za proceduru kretanja sudskog spisa o kojem je u ljeto 2010. odlučivao Vrhovni sud.

Na zagrebačkom Županijskom sudu Pašalić je potvrdio da je Tadiću telefonom 20. srpnja 2010. htio reći da spis u predmetu 'Glavaš' nije došao u sudsku evidenciju, ali sada tvrdi da o tome nije imao neposredna saznanja i da je to bila samo improvizacija jer je 'to htio maknuti od sebe'.

Snimka tog razgovora između Pašalića i Tadića, koji je USKOK tajno snimio, danas je puštena u sudnici.

'Do onog čovjeka nije ništa došlo i po njegovim saznanjima neće ni doći', rekao je Pašalić u tom razgovoru, objasnivši danas da je čovjek kojeg je tada spomenuo u razgovoru sudac Vrhovnog suda Ante Potrebica.

Ne zna na što je Tadić mislio kad mu je tada rekao: 'Njegov šef je meni osobno rekao da će mu to dati'.

Sudac je isključio javnost dok se preslušavao snimku razgovora Pašalića i još jedne osobe.

Bivši savjetnik predsjednika RH, koji se danas bavi nekretninama i obnovljivim izvorima energije, posvjedočio je također da je u lipnju ili srpnju 2010. o slučaju 'Glavaš' razgovarao dva ili tri puta s Ivanom Drmićem i Sanjom Marketić, optuženicima koji su se nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, nakon što su priznali da su sudjelovali u pokušaju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se smanjila kazna Branimiru Glavašu osuđenom za ratni zločin.

Svjedok tvrdi da su se Drmić i Marketić zanimali za sudsku evidenciju i pitali ga zna li nekoga tko u tome sudjeluje, pri čemu su mu spomenuli suca Potrebicu i druga imena kojih se više ne sjeća.

Rekao je da je on od Potrebice trebao saznati kako se kreće predmet na Vrhovnom sudu ali da Potrebicu nije susreo otkad je otišao s dužnosti savjetnika predsjednika.

Drmića i Marketića zanimalo je kako će završiti Glavašev predmet, a on im je rekao da će, sudeći po medijima i ozračju, žalbeni postupak na Vrhovnom sudu završiti osuđujućom presudom.

Iz njihovih pitanja bilo je evidentno da oni dobro poznaju postupak pred Vrhovnim sudom ali da ne znaju gdje se u tom trenutku nalazi predmet, rekao je svjedok, zaključivši da su Drmić i Marketić bili nezadovoljni i da im nije bilo drago što ih je on 'prizemljio'.

Pašalić tvrdi da mu je na idućem sastanku ponovno postavljeno pitanje može li pomoći, iako im je on rekao da je to nemoguće i da prenesu poruku Glavašu da se pripremi za osuđujuću presudu te da će se još čuti.

Pašalić je potvrdio da je znao da bi s takvim kontaktom ušao u 'nedopustivu zonu'.

Predsjednik koncerna Agram Dubravko Grgić posvjedočio je da su Drmić i Marketić kod njega došli na sastanak tražiti pomoć za Glavaša ali da su na njegovo pitanje što znači 'pomoći' bili neodređeni.

Spomenuli su nekog čovjeka iz Šibenika, Dragu Tadića i suca Potrebicu, rekao je svjedok, dodavši da je tada zvao i Tadića kako bi mu on objasnio što znači pomoći ali da je Tadić bio iznenađen te od njega nije ništa saznao.

Grgić je zaključio da su Drmić i Marketić vjerojatno tražili novčanu pomoć ali to nisu rekli. 'Nisu došli po krumpire', ustvrdio je.

Kazao je da mu ih je bilo žao i da je s njima popričao iz samilosti, a kasnije ih više nije kontaktirao.

Suđenje se nastavlja 6. studenoga.