DORAĐENA OPTUŽNICA PROTIV ČEHOKA

'Sumnjam da u njoj ima nešto pametnije'

04.10.2012 u 19:24

Bionic
Reading

'Nisam ni očekivao da USKOK neće ustrajati pri optužnici, ali me čudi da o njoj prije saznate vi u medijima i drugi, nego optuženi', rekao nam je Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik i saborski zastupnik, osvrćući se na navode o završetku dopune istrage koja je nastavljena tijekom ljeta nakon što je optužno vijeće vratilo na doradu optužnicu podignutu protiv njega i još četiri osobe te tri tvrtke krajem prošle godine

Optužno vijeće, podsjetimo, zaključilo je u svibnju da nije dobro razjašnjena grupa u smislu čl. 333 KZ-a, odnosno kako je došlo do udruživanja, kada je postignut dogovor te tko ju je i zbog čega vodio i s kakvim planom.

Uz to, dvojbi je bilo i oko vještaka, budući da je USKOK najprije angažirao jednog vještaka za vještačenje varaždinskog otpada
odloženog u Brezju, ali njegovim vještačkim nalazom nije bio zadovoljan, pa je angažirao drugog.

Stoga je sud od USKOK-a zatražio da ispravi ili bolje obrazloži neke navode iz optužnice. To je i učinjeno, ali Čehok još nije dobio dorađenu optužnicu o kojoj je prvi progovorio njegov nasljednik, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je Čehoka svojedobno i prijavio USKOK-u.

Naime, pozivajući se na zamjenicu ravnatelja USKOK-a Kseniju Krizman, Habuš je ustvrdio da je 21. rujna podignuta optužnica zbog kaznenih djela vezanih uz otpad, zemljište i zrakoplovnu luku. To smo pokušali telefonski provjeriti u USKOK-u, ali bez uspjeha.

'Dorađenu optužnicu nisam vidio. No vjerujem da ću je dobiti. Iluzorno bi bilo očekivati da će USKOK nakon dodatnog roka odustati od optužnice s obzirom koliko je dugo trajala istraga, koliko je utrošeno truda radi višekratnih vještačenja i svega ostalog, a posebno zbog činjenica da sam završio u pritvoru iz kojeg ne bih tako brzo izašao da nisam bio prisiljen dati ostavku na mjesto gradonačelnika.

Međutim, ne vjerujem da u dorađenoj optužnici ima nečeg posebno novog ili pametnijeg. Uostalom, o tome će svoj sud opet trebati reći optužno vijeće nakon što sasluša okrivljene', upozorava Čehok, dodajući da su se u međuvremenu dogodile brojne stvari koje dodatno potvrđuju da nema mjesta za njegovu krivnju jer su svi poslovi sklapani u interesu građana i grada Varaždina.