DOKAZI ČVRSTI, NEDOSTAJE MOTIV

Ključno pitanje: Zašto je Edo M. ubio Selenu?

03.10.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Ubojica 31-godišnje Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo je 28-godišnji Edo M., nezaposleni Splićanin s adresom u četvrti Split 3, objavila je splitska policija na izvanrednoj konferenciji za novinare. Nakon gotovo mjesec i pol dana istraživanja zločina koji je potresao Hrvatsku, i u policiji i u DORH-u apsolutno su sigurni da su pronašli krivca. Svi dokazi protiv njega su čvrsti, no nedostaje ključni podatak - motiv ubojstva

'Ne, nismo razjasnili motiv ovog kaznenog djela, no nastojat ćemo to utvrditi tijekom daljnjeg istraživanja', kazao je šef splitske krim policije Ante Matković.

U Split su pohitali glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i načelnik Sektora krim policije u MUP-u Vitomir Bijelić, koji se pohvalio da se tim potezom 'mir konačno vratio na Marjan i u grad Split'. Po nepotvrđenim informacijama, policija je utvrdila da se osumnjičenikov DNK i otisci prstiju poklapaju s dokazima pronađenim na Marjanu. No ključna je bila dojava susjeda sa Splita 3, koji su prije četiri dana obavijestili policiju da je Edo M. vlasnik dresa nogometnog kluba Milan. Nadimak Reksi ispisan na leđima navodno se nije odnosio na njega, nego na - psa.

Obitelj osumnjičenog ubojice po svemu sudeći cijelo vrijeme znala je da bi Edo mogao biti krvnik s Marjana, no svoje sumnje nisu podijelili s policijom. U MUP-u nisu željeli komentirati taj podatak niti odgovoriti na pitanje hoće li eventualno biti prijavljeni i oni koji su pomagali u skrivanju ubojice. Tvrde da je ta opcija još uvijek 'predaleka'.

Susjedi koji su živjeli u istoj zgradi (slika dolje desno) kažu da je Edo M. djelovao pristojno, pa čak i da je bio privlačan momak, ali da se prije tri godine povukao u sebe i jako smršavio.

Zgrada u kojoj je živio ubojica


Edo M. rođen je 1984. godine, završio je srednju školu i živi s roditeljima i bratom. Povremeno je bio angažiran kao pomoćni radnik na gradilištima, a dosad nije sudski kažnjavan. Policija ga je dosad obrađivala tek zbog dviju sitnijih krađa. U srijedu poslijepodne bit će priveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo, nakon čega će mu vjerojatno biti određen istražni zatvor. Na teret mu se stavlja kazneno djelo teškog ubojstva, što znači da mu u slučaju osude prijeti kazna zatvora i do 40 godina. Navodno se dosad branio šutnjom.

Ukoliko ga žele osuditi na visoku zatvorsku kaznu bez otkrivanja pravog motiva, policija i DORH morat će dokazati da je ubojica ubrojiv. U suprotnom, slijedi mu odlazak u psihijatrijsku ustanovu.

Policija je potvrdila da je ubojica 22. kolovoza ove godine presreo nesretnu djevojku na Marjanu, vezao joj ruke i usta samoljepljivom trakom te potom odnio na skrovitu lokaciju. Tamo ju je, tvrde, 'djelomično razodjenuo' i kuhinjskim nožem prerezao vrat, no nisu ni potvrdili ni demantirali informacije da je silovana. Ruksak s nožem, dresom i drugim stvarima odbačen je nedaleko od mjesta ubojstva.

'Ministar policije Ranko Ostojić zamolio me da pohvalim sve djelatnike splitske policije, kao i odličnu suradnju s Državnim odvjetništvom', kazao je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Zahvalio je i policijama iz drugih država, posebno Srbije, premda se pokazalo da je ubojica cijelo vrijeme živio u Splitu. Nije narkoman, nije beskućnik, a ni pripadnik 'meksičke mafije' ili 'sotonističke sekte', kako su spekulirali mediji.