SUĐENJE DRAGI TADIĆU

Jurišić je spominjao novac i nudio sve i svašta

02.10.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Zadarski poduzetnik Petar Knežević posvjedočio je danas na suđenju osječkome poduzetniku Dragi Tadiću da je suoptuženi Srećko Jurišić od njega nekoliko puta tražio da 'pošto-poto' kontaktira s tadašnjom zamjenicom ministra pravosuđa Marinom Dujmović-Vuković kako bi se tijekom žalbenog postupka utjecalo na presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin

Knežević je na zagrebačkome Županijskom sudu rekao da mu je Jurišić pritom spominjao sutkinju Vrhovnoga suda Melitu Božičević-Grbić i još neke ljude, a sa spomenutom sutkinjom želio je kontaktirati preko Marine Dujmović-Vuković.

Svjedok se prisjetio da je pitao bivšega poslovnog partnera Jurišića zašto mu treba taj kontakt, na što mu je on objasnio da Tadić i njemu bliski ljudi preko njega žele stupiti u kontakt sa sutkinjom jer je na Vrhovnome sudu u tijeku donošenje pravomoćne presude protiv Glavaša za ratni zločin.

"Spominjao je novac i nudio 'sve i svašta', ali ja nisam htio napraviti taj kontakt jer sam znao da je to kazneno djelo", rekao je svjedok. Iako je Jurišiću rekao da će pomoći ako bude mogao i stupiti u kontakt s Dujmović-Vuković, danas je objasnio da je tako učinio jer je Jurišić "stalno inzistirao na tome".

"Što možete reći nekome tko vas kljuca i sto puta zove na dan", rekao je svjedok, koji Jurišića poznaje od 2001., ali je s njim 2005. prekinuo odnose, koje je ponovno uspostavio u ljeto 2010.

Knežević je rekao kako ne zna kome je Jurišić trebao dati taj novac, a pretpostavlja da ga je trebao dati Marini Dujmović-Vuković ili nekom drugom sucu budući da je s njom tražio kontakt.

"Srećko je inzistirao da taj novac da Dujmović-Vuković, da ga ona zadrži za sebe ili da ga proslijedi dalje kako bi se utjecalo na tu presudu", kazao je svjedok.

Rekao je kako godinama poznaje Dujmović-Vuković i njezina muža. Kad mu je predočen njezin iskaz u kojem tvrdi da ga ne poznaju ni ona ni njezin muž, rekao je da se ona "ni kriva ni dužna našla u neugodnoj situaciji".

Jurišić mu je, kazao je svjedok, osim Tadića, često spominjao Stjepana Mesića kao osobu koja je voljna pomoći te Ivića Pašalića, koji je navodno "već riješio suca (Antu) Potrebicu".

Poduzetnik Petar Pripuz posvjedočio je da je Tadić, kojeg poznaje 15 godina, od njega telefonom tražio da mu posudi 50.000 eura. Novac je, prema Tadićevoj uputi, ispred zagrebačkoga hotela Lagune predao njemu nepoznatoj osobi.

Pripuz tvrdi kako s Tadićem, koji mu je novac vratio idući mjesec, nikad nije razgovarao zbog čega mu je trebao novac. "Tadić u mojom društvu nikad nije spominjao Glavaša", zaključio je svjedok.

Zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnoga suda, sudi se jedino Tadiću, a s USKOK-om su se o uvjetnoj zatvorskoj kazni nagodili Jurišić, saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika "Glasa Slavonije" Sanja Marketić te Tadićeva supruga Božica Tadić–Ćavar. Tadića se tereti da je suoptuženike okupio u skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnoga suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

Suđenje se nastavlja 12. listopada.