VAL NASILJA

Maloljetničke bande šire strah i trepet Zadrom

28.09.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Maloljetničke bande šire strah i trepet Zadrom. Trgaju lančiće s vrata, otimaju torbice, pljačkaju agencije za otkup zlata, pale kontejnere, provaljuju u trgovine… Najčešće žrtve uličnih prepada su građani starije životne dobi na koje se nasrće u trku i s njih trga zlatnina ili torbice, no taj obrazac ne mora biti i pravilo. Vreba se na svakoga tko se čini lakom metom. Najveći broj kaznenih djela događa se na Poluotoku i Voštarnici. Unatoč policijskim akcijama, val nasilja ne jenjava

Samo u zadnjih desetak dana uhićeno je desetak delinkvenata, no unatoč policijskim akcijama, val nasilja ne jenjava.

Tako je u nedjelju na Trgu Pet bunara nepoznati mlađi muškarac potrčao prema 17-godišnjakinji, uhvatio je za džep prsluka koji je potrgao i otuđio skupocjeni mobitel. U ponedjeljak je policija razotkrila 16-godišnjaka kojeg se sumnjiči da je početkom kolovoza iz svlačionice jednog hotela u Zadru ukrao mobitel vrijedan nekoliko tisuća kuna i manju svotu novca u vlasništvu 15-godišnjaka. Dva su 15-godišnjaka pala u četvrtak pod sumnjom da su dan ranije u Brodarskoj ulici 90-godišnjoj ženi otuđili zlatni lančić vrijedan nekoliko tisuća kuna. U istoj ulici za sada nepoznata ženska osoba je dva puta napala starije žene kojima je krala lančiće.

U Ulici Grigora Viteza lančić je strgnut s vrata 46-godišnjakinje. I ovoga puta napadač je bila mlađa ženska osoba. U četvrtak oko 18 sati u Ulici Josipa Jurja Strossmayera kod zgrade pošte nepoznati mladić prišao je 69-godišnjakinji te joj s vrata ukrao zlatni lančić s privjeskom. Istog dana u isto vrijeme ista priča s drugim akterima. U Ulici Federica Grisogona na Poluotoku nepoznati mladić prišao je s leđa 72-godišnjoj ženi te joj s vrata otrgnuo lančić. U petak, 24. rujna, uhićena su dva maloljetnika u dobi od 17 godina koje se sumnjiči da su početkom rujna u Vinkovačkoj ulici u Zadru otuđili skuter Piaggio u vlasništvu 34-godišnjaka iz Zadra vrijedan nekoliko tisuća kuna. Istog dana završeno je kriminalističko istraživanje nad 16-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je početkom kolovoza u konobi na Trgu Petra Zoranića otuđio ručnu torbu s mobitelom i novčanikom u vlasništvu 45-godišnje talijanske državljanke vrijednu nekoliko tisuća kuna.


Danas policija javlja o novim uhićenjima. Zbog sumnje da su u ponedjeljak u Ulici Špire Brusine 81-godišnjoj ženi iz ruke otuđili ručnu torbicu privedena su dva 15-godišnjaka…

Očito je riječ o organiziranoj skupini, a prema našim informacija, dio delinkvenata su štićenici Doma za odgoj djece i mladeži smještenog na Voštanici čija je ravnateljica Tatjana Vukman javno priznala da muku muči s nekoliko štićenika uvučenih u kriminal.

Istovremeno, zadarska policija, vatrogasci i tvrtka Čistoća muku muče s piromanima koji iz hira sustavno podmeću požare po gradskim četvrtima. Najčešća meta su im plastični kontejneri za smeće.

Uzbuna je podignuta kada su prošlog petka zapaljena tri kontejnera s kojih se vatra proširila i na automobile parkirane u neposrednoj blizini. Tri su automobila nagorjela, a ukupna materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.

Policija traga za skupinom mladića koji su viđeni na mjestu događaja i za koje osnovano sumnja da sustavno podmeću vatru po Zadru. Plamteći kontejneri u Zadru su nažalost postali uobičajena slika, a ovo je u kratkom razdoblju treći slučaj u kojem se vatra širila i na automobile. Policije je za sada podigla kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za namjerno izazivanje požara i oštećenja tuđih stvari, a Zadrani se nadaju kako će krivci uskoro biti i uhićeni te odgovarati za svoja zlodjela.