SVJEDOČIO NA SUĐENJU

Kostović nije čuo da su u Kerestincu uopće zarobljenici

26.09.2012 u 17:43

Bionic
Reading

Ivica Kostović, nekadašanji član sanitetskog stožera te Komisije za nestale i zatočene ustvrdio je danas na suđenju petorici optuženih za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima da nikad nije čuo da su zarobljenici bili u Kerestincu koji mu je, kazao je, bio isključivo poznat kao raketna baza

Ništa u vezi s Kerestincom nisam čuo, nisam znao', rekao je Kostović na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju zapovjedniku konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu, Stjepanu Klariću, i četvorici hrvatskih vojnika optuženih za psihička i fizička zlostavljanja ratnih zarobljenika i srpskih civila od kraja 1991. do svibnja 1992.

Prisjetio se tek da je jednom bio u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici u Zagrebu, ali tamo, kaže, nije vidio zatočene niti je čuo da su tamo bili maltretirani i zlostavljani. Ispričao je da je u Gajevu ulicu otišao s pomoćnikom ministra obrane Stjepanom Adanićem nadležnim za zamjenu zarobljenika jer su tražili vojne osobe kako bi ih razmijenili s jugoslavenskom stranom.

Kostović pretpostavlja da je zapovjednik zatvora u Gajevoj bio Stjepan Klarić jer mu ga je Adanić predstavio kao glavnu osobu i to kao satnika. Da je Klarić bio zapovjednik i u Kerestincu potvrdila su danas dvojica liječnika koji su tamo odlazili pregledavati vojne zarobljenike.

Načelnik saniteta protuzračne obrane Vlado Taborski rekao je da je dvaput bio u Kerestincu, gdje je pregledao desetak osoba, a na dvije je vidio modrice koje su, kako je rekao, nastale prilikom zarobljavanja. 'Nisam ih pitao kako su zadobili ozljede jer je tako to bilo u to vrijeme', rekao je svjedok.

Član saniteta Boris Blažeković, koji je kao liječnik u Kerestincu bio šest ili sedam puta, sjetio se da je u prosincu 1991. vidio trojicu zarobljenika u odorama tadašnje JNA, koji su prema priči stražara uhićeni kod Bosanskog Broda jer su zalutali iz Bosne i Hercegovine na hrvatski teritorij. Liječnik je pregledom utvrdio da je jedan od njih imao frakturu podlaktice, a drugi povrede pluća i ozljede po tijelu, zbog čega su obojica prevezeni u zagrebačku bolnicu Sveti Duh.

'Pričalo se da su ti naši dečki iz Slavonskog Broda malo pretjerali', rekao je svjedok, koji tvrdi da osim tog slučaja nije uočio bilo kakve ozlijede na drugim osobama koje je pregledavao. Oštećeni Dobrislav Gračanin prigovorio je na iskaz tog svjedoka, tvrdeći da su trojica zarobljenika pretučena u Kerestincu. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka, među kojima je i bivši načelnik vojne Sigurnosno-informativne službe (SIS) Josip Perković.

Gračanin je sredinom srpnja posvjedočio da ga je tijekom višemjesečnog zatočeništva u konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu, gdje je bio mučen i zlostavljan, među ostalima, tukao i Josip Perković.