MALVERZACIJE SA ZEMLJIŠTEM

Optužnica protiv Kruljca na sud stigla sat i pol prije isteka roka

24.09.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Doslovce sat i pol prije isteka svih maksimalnih zakonskih rokova optužnica protiv bivšeg generala Mladena Kruljca i još petero osumnjičenih za malverzacije zemljištem u općini Sibinj pokraj Slavonskog Broda stigla je na Županijski sud u Osijeku. Sa suda su samo kratko priopćili da je optuženo šest osoba, ne navodeći imena, no može se pretpostaviti da je na tom popisu i general Kruljac, piše Večernji list

USKOK se na svojim službenim stranicama još nije oglasio nikakvim priopćenjem.

Istražitelji su za istragu iskoristili 'osnovnih' šest mjeseci i isto toliko produžetaka. Imali su potom dva tjedna da donesu odluku, što im, očito, nije bilo dovoljno. Zatražili su zatim još dva mjeseca za vijećanje i pisanje optužnice.

Prema istražnom zahtjevu, sumnjičilo ih se za 16,5 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem. Večernji list podsjeća da se Kruljca u istrazi sumnjičio da je, uz određenu novčanu naknadu, iskorištavao vojsku zbog privatnih interesa drugih osumnjičenika. Vojska je, po tome, sagradila prometnice na MORH-ovu zemljištu koje je općini Sibinj darovano radi gradnje zone malog gospodarstva. Ti su radovi, stajalo je u istražnom zahtjevu, vrijedni najmanje 6,2 milijuna kuna.

Više do 25 svjedoka saslušano je u slučaju protiv bivšeg zapovjednika Kopnenih snaga Hrvatske vojske. Uhićen je i pritvoren 8. srpnja lani. Iz pritvora je izašao 57 dana kasnije, zajedno s bivšim HDZ-ovim saborskim zastupnikom i čelnikom Županijske skupštine u Slavonskom Brodu Zdravkom Sočkovićem, dotadašnjim načelnikom općine Sibinj Ivicom Batinićem te Ivanom Miškovićem, u to doba članom sibinjskog općinskog poglavarstva.

U aferi Sibinj osumnjičeni su i poduzetnik Ivan Rimac te autoprijevoznik Željko Garić.

Za izlazak iz istražnog zatvora Rimac je uplatio 5,27 milijuna kuna jamstva. Upravo je toliko, sumnjiči se, priskrbio svojoj tvrtki Rimac malverzacijama sa zemljištem. Rimac je inače poznatiji kao najveći pojedinačni dioničar NK Hajduka i vlasnik dionica vrijednih 11 milijuna kuna. Garić je slobodu platio sa 1,2 milijuna kuna jamstva.