DALTONI S KOPILICE

Braća Ahmeti popunili dosje novom presudom

18.05.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Kad je prije nekoliko dana Mehdi Ahmeti Medo (36) osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno zbog napada na dvojicu policajaca, bila je to još samo jedna od epizoda u priči o notornoj splitskoj obitelji s Kopilice, koja godinama ispunjava stranice crnih kronika i policijske evidencije

SPLIT - Mehdi je osuđen jer je prijetio policajcima koji su u barakaško naselje u splitskom pregrađu Kopilica još u studenome 2004. došli intervenirati zbog pritužbi na preglasnu glazbu. Policajce je dočekao sa sjekirom u ruci i pit bullom, prijetio je napadom, a sjekiru mu je uspjela oduzeti tek majka Nada, usput zapričavajući policajce kako ne bi ušli u kuću i našli drugog sina Edija, tada bjegunca iz doma u Turopolju, piše Jutarnji list.

Teško je pobrojiti sva nedjela zbog kojih policija godinama prijavljuje Ahmetijeve, od fizičkih obračuna do poslova s drogom. Dosad je najkrupniji slučaj USKOK-ova akcija Parangal, na temelju koje je u prosincu 2008. protiv Mehdija, njegova mlađeg brata Ferdija (23) i još 14 osoba, predvođenih još jednim splitskim bratskim klanom - Svalinama - podnesena prija zbog šverca 26 kg heroina.

Iako mlad, Ferdi ima zavidnu “karijeru” - do Parangala je već skupio devet prijava zbog otmice, krađa auta, zatočenja, krivotvorenja isprava, razbojništva, prijetnji, tučnjava te napada na policajce, a dosje mu je sličan kao Mehdijev.

I još mlađi Edi (22) ide sličnim tragom, s desetak kaznenih prijava za slična djela. U travnju ove godine u zasjedi u Drnišu kod njega i Josipa Soče policajci su pronašli 19 grama heroina te pištolj.

Spomenuta trojka ima i maloljetnog brata koji je nedavno, nakon što mu nije odobren posjet Mehdiju, prijetio istražnom sucu Stanku Grbavcu.

Ime Ahmeti spominjalo se i u nekim slučajevima kad nisu bili izravno optuženi. Primjerice, Ferdi je bio svjedok na suđenju Mati Vukušiću i Goranu Stankoviću zbog ubojstva Lovela Matkovića i Marina Vukšića.

Ferdija je u svibnju 2008. pokušao ubiti Branko Čipčić, koji je zbog toga bio pritvoren, ali je u pritvoru umro.

Najbogatiju evidenciju, pak, ima Sadat Ahmeti (35), rođak Mehdija ferdija i Edija. Sadat je u bogatoj karijeri skupio više od četrdeset kaznenih prijava, među ostalim i za udruženu trgovinu heroinom, krađe i ubojstva.