POLANČEC NA SUDU

Maček je organizirao promidžbu HDZ-a preko medija

24.09.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Damir Polančec, bivši ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade RH, svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu u aferi Fimi Media u kojoj se HDZ, njegov bivši čelnik i premijer Ivo Sanader i troje bivših stranačkih dužnosnika terete za nezakonito izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija te punjenje HDZ-ova crnog fonda

Polančec se je kazao kako je član Predsjedništva HDZ-a bio od ljeta 2007. pa sve do izbacivanja 2010. , ali i da se ne sjeća je li Predsjedništvo stranke raspravljalo o financijskom planu i proračunu.

'O završnom računu nije se nikad razgovaralo na sjednicama Predsjedništva, nego su financijska izvješća, dnevni red i termine određivali predsjednik stranke i glavni tajnik, a za donacije na žiroračun stranke bili su zaduženi Ivan Jarnjak i Mladen Barišić', kazao je Polančec.

Upitan je li se na tim sjednicama Predsjedništva ili Vlade RH razgovaralo o plaćanju naknada pjevačima za pjevanje u predizbornim kampanjama ili o kupnji medija Polančec je najprije naveo kako se na Predsjedništvu o tome nije o tome raspravljalo niti on ima saznanja o tome tko je donosio odluke. Međutim, kasnije se ipak prisjetio da se raspravljalo o tome tko će pjevati, ali ne o tome tko će ih i koliko platiti.

'Nije se raspravljalo ni o kupnji medija, no razgovaralo se u uredničkoj politici Hrvatskog lista pa je Ratko Maček dobio zadatak da elaborira kako promijeniti uredničku politiku novina. Raspravljalo se o projektu da se preko mreže lokalnih medija poboljša promidžba stranke pa je Ratko Maček od Ive Sanadera dobio zadatak da to pripremi', prisjetio se Polančec.

Također je naveo da mu je iz tog vremena u oko upalo da su caterinzi na sjednicama Predsjedništva HDZ-a bili bogati, a kada je Mačeka upitao ne čini li mu se malo da se s hranom i pićem pretjeruje, ovaj mu je uzvratio 'da jede ako je gladan' te da je 'za njega bolje da što manje zna'.

Zašto kao član Predsjedništva niste pitali kad ste uočili da je catering pretjeran, pitala je svjedoka tužiteljica, na što je on odgovorio: 'I sebi danas postavljam puno pitanja zašto nisam, ali eto, nisam, gospođo', duboko uzdahnuvši kazao je Polančec.

Na pitanje je li primijetio u stranci neke nepoznate ljude, Polančec je odgovorio pozitivno, a potom objasnio o kome je bila riječ.

'Jednom prilikom sam na Predsjedništvu vidio kako gomila mladih ljudi ulazi u jednu sobu. Pitao sam Mačeka tko su oni, a on mi je on rekao da je riječ o mladeži stranke koja radi na društvenim mrežama i internetu, odnosno da su oni zaduženi za glasovanje u televizijskim emisijama poput 'Otvorenog'', zaključio je Polančec i dodao da su za taj posao bili i plaćeni.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti Niko Bulić i Marinko Mikulić.