SPRIJEČEN ZLOČIN U RIJECI

10 bombi i 30.000 eura za naručeno ubojstvo

08.12.2008 u 15:35

Bionic
Reading

Primorsko-goranska Policijska uprava spriječila je ubojstvo razotkrivši poticanje na to kažnjivo djelo, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinstvo u PU

RIJEKA - Načelnik Sektora kriminalističke policije PU-a Vitomir Bijelić izvijestio je da je kriminalističkom obradom utvrđena sumnja da je 38-godišnji hrvatski državljanin s boravištem u Rijeci poticao osobu, o kojoj policija danas nije željela iznijeti pojedinosti, da ubije 43-godišnjeg državljanina s dvojnim džavljanstvom Hrvatske i BiH s boravištem u Vitezu (BiH).

Mogući naručitelj ubojstva, voditelj jednog od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke, susreo se s osobom zaduženom za počinjenje ubojstva te joj predao deset ručnih bomba, a dogovorena naknada za ubojstvo bila je 30.000 eura, rekao je Bijelić. Ubojstvo je trebalo biti obavljeno u Hrvatskoj ili BiH prošli vikend.

Policija je utvrdila da je dvojni hrvatski i BiH državljanin 38-godišnjem hrvatskom državljaninu pozajmio novac te zatim tražio povrat novca uz visoke lihvarske kamate, t.j. o ukupno najmanje 300.000 kuna. Vikendima bi povremeno dolazio u Rijeku te iz blagajne ugostiteljskog objekta koji je vodio 38-godišnjak uzimao utržak.

U nedjelju, 7. prosinca, u koordiniranoj akciji više policijskih uprava 43-godišnjak je uhićen na području brodsko-posavke Policijske uprave, a 38-godišnjak u Rijeci. Obojica će danas biti sprovedena istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci, kazao je Bijelić.

Zamjenik Županijskoga državnog odvjetnika Darko Karlović naveo je da će se 38-godišnjak teretiti za poticanje na teško ubojstvo, za što može biti kažnjen dugotrajnom pa i najdužom zatvorskom kaznom jer se poticanje pravno izjednačuje s počinjenjem.

Četrdesettrogodišnjak će se teretiti za iznudu te će biti prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Bijelić je na novinarski upit kazao da je poznat mogući počinitelj te da će se njegov tretman u ovom postupku utvrditi tijekom istrage.

Načelnik primorsko-goranske Policijske uprave Oliver Grbić istaknuo je da se i ova kriminalistička obrada pokazuje da je PU djelotvorno usmjeren sprječavanje kažnjivih djela, s ciljem je, kako je rekao, da se vrati povjerenje građana u policiju.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić istaknuo je tu policijsku upravu kao primjer dobra rada. Izrazivši zadovoljstvo suradnjom s primorsko-goranskim državnim odvjetništvima, poručio je da nijedan pojedinac ili skupina iz kriminalnog podzemlja ne će biti sigurni u Hrvatskoj jer je policija odlučna boriti se protiv njih.

Uručio je Oliveru Grbiću plaketu u ime glavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera za kvalitetan rad.