POŠAST U DALMACIJI

Nastavak afere s kamerunskim i nigerijskom vozačkim dozvolama

20.09.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Splitska je policija otkrila još jednog krivotvoritelja vozačke dozvole protiv kojega je podnijela kaznenu prijavu, te se tako broj prijavljenih za to kazneno djelo povećao, doznaje se danas u toj policijskoj upravi.

Splitski inspektori su u srijedu dovršili kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim Kaštelaninom za kojega se sumnja da je tijekom 2008. godine nabavio krivotvorenu vozačku dozvolu Republike Kamerun, nakon čega je 6. svibnja 2009. godine temeljem takve isprave zatražio i dobio vozačku dozvolu u Republici Hrvatskoj.

Na ovom slučaju splitska policija radi već određeno vrijeme, pa su tako i prošloga tjedna otkrili tri osobe iz Splita i Kaštela. Sumnja se da je 31-godišnjak 2008. godine od nepoznate osobe nabavio krivotvorenu stranu vozačku dozvolu s upisanom A kategorijom, na osnovi koje je kasnije zatražio i dobio upis navedene kategorije u svoju, već postojeću dozvolu, izdanu u Republici Hrvatskoj.

Osim toga policija je utvrdila i da je 31- godišnjak drugoj dvojici muškaraca (28) i (32) nabavio iste dozvole, temeljem kojih su i oni zatražili i dobili upis A kategorije u svoje postojeće dozvole. I oni su kazneno prijavljeni.

Sve je započelo još u kolovozu kada je policija podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu protiv šest osoba zbog krivotvorenja isprava, ovjeravanja neistinitog sadržaja i pomaganja.

Posao su odradili službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, koji su kriminalistički istražili Splićane A.M. (32) i L.J. (34), te Kaštelanina Z.B. (32). U kaznenoj prijavi stoji kako je L.J. za 100 eura od Z.B. kupio krivotvorenu vozačku dozvolu Republike Nigerije s upisanim podatcima A.M., a radilo se o "A" kategoriji. Potom je A.M. došao u splitsku policiju tražeći da mu se izda naša vozačka dozvola, pa je policija provjerila vjerodostojnost vozačke i doznala da takva dozvola nikada u Nigeriji nije bila izdana.

U drugom, odvojenom slučaju policija je kazneno prijavila žensku osobu A.T. (34), te dvojicu muškaraca također sa šireg splitskog i kaštelanskog područja, L.P. (29) i A.B. (43). Osnovano se sumnja da su tijekom 2009. i 2011. godine od nepoznate osobe pribavili krivotvorene vozačke dozvole Republike Kamerun i Republike Nigerije s upisanom „A“ kategorijom. Nakon što su dozvole nabavili zatražili su i dobili upis navedene kategorije u vozačke dozvole Republike Hrvatske koju su posjedovali.

Policija je poručila da se i dalje intezivno bavi slučajem krivotvorenih vozačkih dozvola.